Att få eller ge - vilket är roligast?

Så var julhelgen över och idag är en vanlig måndag. Barnen har visserligen jullov och jag jobbar inte jättehårt idag eftersom förberedelserna inför julhelgens tillfällen tog all tid och kraft förra veckan, började jag dagen på gymet idag och sedan kaffe och tidning i soffan.

Julen ja, en glädjens och fridens högtid eller en stressens och handlandets högtid eller en ensamhetens och ångestens högtid. Ja, alla dessa finna runt omkring oss och jag har sett dem alla denna jul. När jag förra veckan stod vid julgrytan på Malmöborgs och samlade pengar sprang folk hit och dit och stressade runt och klagade på att skinkorna inte var jämna nog eller att det ena eller andra var slut o.s.v. Det var skönt att inte handla själv just då kan jag säga.
På julafton fick jag träffa folk som annars skulle sitta ensamma och må dåligt, men istället fick en stunds gemenskap och värme hos oss på Frälsis. Där fick jag också träffa hela familjer som valde att fira julafton tillsammans med andra som man inte kände från början men som man blev vänner med innan kvällen var slut. Det var en fantastisk upplevelse och om jag får bestämma blir det en tradition :-)
Till julafton hade vi ju fått över 500 barnjulklappar från hotel Temperance och vi delade ut till barnen som var där. Sedan körde Nettan iväg med några säckar till barnhemmet Enebacken och förvånade barn och vuxna fick mer än de trodde var möjligt. Idag har jag och mina döttrar varit på Barn och ungdomscenter på UMAS och lämat tre säckar och de blev också jätteglada. Onsdag el. torsdag kommer Tore, fängelseprästen, och hämtar några säckar till familjerummen på fängelserna. Magnus levererade också ett antal säckar till Malmökåren till deras sociala center och jag blir så glad varje gång jag får ge något till nå'n annan. Speciellt när de verkligen blir glada och överraskade. Har skrivit mer om julaftonsfirandet på Limhamnkårens blogg.

Det här med julklappar och presenter ja, vad är egentligen roligast, att ge eller att få? Visst tycker jag det är kul att öppna en present, speciellt när jag inte kan gissa vad det är och det verkligen är något jag önskar, då blir jag glad och tacksam. Men det som ger mig ännu mer glädje är när jag kan glädja någon annan, att få se lille 4-årige vännen öppna sin julklapp och inse att han äntligen fått ett eget StarWars-lego, hans ögon blev jättestora och han blev alldeles skakig bara så glad han blev. Eller ögonen på hans mamma när hon öppnade sin paket och såg spikmattan, något hon verkligen ville ha men inte kunde köpa själv. Det värmde mitt hjärta många gånger om och det är sån't som lär mig vad det betyder att "ge så ska du få".

Nu är julen som dagt över men givandet ska fortsätta alltid, speciellt för oss som är kristna och tror på Bibeln. Givandet är en biblisk princip och att visa kärlek och omsorg om varandra är genomgående i heöa Guds Ord.
Låt oss fortsätta vara givmilda, vänliga, kärleksfulla och tålmodiga mot varandra och inse att när vi ger så får vi så att vi bara vill ge mer.
Nu är det dags att säga Gott Nytt år!

Blessings!

Tomtenissar hemma efter julaftonsfirande på kåren

Julstämning

Periodvis under åren har jag tyckt att julen varit ett nödvändigt ont, fyllt av krav, stress och onödig mat. Då julpyntet åkt fram bara för att det ska vara så och sedan ner igen så fort som möjligt. Då allt "man måste göra" som att baka lussekater och pepparkakor bara varit bördor på axlarna och stämningen inte riktigt infunnit sig.

Andra år har det varit rolig att i adventstiden pynta och se fram emot julen och jag har ställt fram juldekorationer och sett till att granen varit fint klädd och allt har varit så bra med pepparkakor bakade med hemgjord pepparkaksdeg och kristyr och så. Lite streesigt förstås - "men det hör ju till."

De senaste åren har varit lite sådär. För två år sedan skulle vi flytta i februari så då rensade vi en del julpynt och slängde den gamla granen efter jul så det var en ganska lugn och opretentiös jul.

Förra året var jag inte så bra och kände inte alls för jul, men pyntade ändå för familjens skull och lät barnen klä julgranen och det fick bli lite som det ville, vilket jag upptäckte var hur skönt som helst.

I år, när jag mår bättre, är det riktigt roligt - utan krav och måsten. Har inte bakat varken lussekatt eller peparkaka. Ställde upp adventsljusstakar och julpynt nästa på samma gång och lät barnen åter igen klä granen och det blev ju jättabra. Gabriel visade idag en fågel av garn som han gjort i skolan så den fick han sätta i granen också :-)
Nytt i år är förstås pepparkakshuset. Det har jag aldrig gjort något förut men Gabriel frågade en dag om vi inte kunde göra det och då köpte jag en färdig byggsats - Annas pepparkakshus - på Malmborgs och igår kväll byggde vi det, jag och barnen. Och tänk, det var riktigt roligt. Jag smälte sockret och satte ihop byggplattorna så det blev ett hus, och lyckades komma undan med en liten värmeblåsa på handen, sedan lät jag barnen härja med kristyr och smarties och Johanna och Gabriel gjorde sedan marsipanfigurer som de satte runt huset. Oj, så fint det blev!

Jag tror det här blir den bästa julen på länge, speciellt eftersom vi ska ha öppet på Frälsis på Julafton mellan 14.30-20.00 och fira en stor gemenskapsjul. Det ser jag fram emot!

Kram och Blessings till alla

Framsidan av peparkakshuset

Lite från ovan


Julavslutning, julshow, julfest och "Vi sjunger in julen"

Ja, de senaste veckorna har innehållit olika avslutningar inför jullovet - vi har haft avslutning med Chillout-gänget då vi tittade på "En julsaga" på dvd och åt glass och godis. Helt ok sätt att ha avslutning :-)
Både Öppna Förskolan och Café (bus)Fröet har nu också jullov några veckor. I söndags var jag, Gabriel och Mackan på Palladium och tittade på Julshowen "Let me entertain you" med Engelskt Danscenter och Johanna var med i 8 nummer, tror jag. Jag är så stolt över henne! Hon är bara bäst! Så fantastisk showen var, jag längtar tills vi får dvd:n som de spelade in och vi har beställt. Stor eloge till hela gänget på EDC. Tyvärr blev det bara suddiga bilder på min mobil, så det fick vara.

I måndags kväll var det julfest med Gabriels klass i skolans matsal och klassen gick Lucia för oss. Trevligt det också. Det är inte så ofta man träffar alla föräldrarna på samma gång och kan prata en liten stund (ja, inte med alla förstås, men några).

Har börjat få akupunktur igen för nacke och axlar och det är skönt. Jag var också hos Tobbe i onsdags och det var befriande. Han låste upp min nacke så jag faktiskt kan vrida på huvudet utan att det känns som att en sten ligger ivägen. Tack! Hoppas det håller länge den här gången :-S

Alla som inte tror att det blir vinter i Skåne borde bo här nu. Alldeles för mycket snö för min smak. Men, men man kan ju inte göra nå't åt det så det är bara att ta det lugnt.

Imorgon ställer vi förresten ut julgrytan på Malmborgs, så då ska jag stå där ett par timmar mitt på dagen och på söndag kl.16.00 är det "Vi sjunger in julen" hos oss på Frälsis. Den traditionella ekumeniska julbönen och David Sirviö från Wesleykyrkan predikar. Välkomna då. Det blir glögg och pepparkakor efteråt.

Blessings!

Fjärde advent på söndag

Gradering och dofter

I lördags var det två viktiga händelser samma dag. Olivia graderade i Jujutsu från blå-vitt till brun-vitt bälte, så nu har hon det högsta barn-bältet. Till hösten börjar hon i vuxengrupp.
För första gången var jag med och tittade på när hon graderade, alla andra gånger har jag varit upptagen på annat håll, men nu fick jag vara med. Jag var verkligen imponerad av ungdomarna som koncentrerat och kraftfullt gjorde allt domarna sa till dem. Dessutom skulle de ju kunna vad teknikerna heter på japanska :-S
Och när de var klara och bältena skulle delas ut sa de att alla inte hade klarat det - och då blev jag nervös - tänk om...., men nä då, Olivia Alhbin blev tilldelad brun/vitt bälte och diplom och jag var superstolt :-) Hon fick pengar till en massage av mig i graderingspresent - och det ser hon fram emot att utnyttja.

Ett par timmar senare hade vi Doft av Jul på kåren, julbasar med lucia-allsång, godisbord, Ris à la Malta och annat gott fika, loppisbord och fiskdamm. En trevlig eftermiddag med skön stämning och goda dofter av jul - kryddnejlika med apelsin, pepperkakor, saffransbullar m.m. Och en doft av värme, kärlek och omtanke som jag vill ska vara del av mitt liv hela året.

Andra dofter fick vi känna igår kväll då jag hade en lyxig hudvårdskväll hemma hos mig med några väninnor och Karin från Mary Kay. Jag tror alla var nöjda och glada med vad vi fick prova på och julklappstips hittades nog också.

Imorgon är det dags för Café (bus)Fröet igen, 10-14 med sångstund kl.11.00, men först ska jag till sjukgymnasten och få lite akupunktur i nacken - har börjat med det igen nu under vintern när det verkar göra extra ont. Man får ju ta det när man inte har råd att bo i nå't sydligare land under vinterhalvåret :-)

Blessings!

Olivia in action


Jippiee jag klarade det

RSS 2.0