Gladiator eller frälsare

För några år sändes i dansk TV en julkalender som hette Jesus & Josefine. Jag blev helt störtförälskad i denna serie i 24 delar och sökte på internet för att få tag i den men det verkade stört omöjligt. Och sedan har den flera gånger visats i svensk TV i barnkanalen och jag har missat spela in den varje gång. Och så, i fjor, fanns den äntligen att köpa på dvd, vilket jag såklart gjorde. Denna julkalender handlade alltså om Jesus, till skillnad från så många andra julkalendrar som sänts i TV under årens lopp. Den visade också hur världen kunda ha sett ut om Jesus vägrat bli världens frälsare och befriare, om Han istället rymt hemifrån för att bli gladiator för att unkomma döden på ett kors, offrandet för mänskligheten. Hur människor i alla tider skulle få leva utan hopp om frälsning och befrielse. 
Men Han inser vem Han är och vad Han ska göra och världen blir normal igen och hoppet om frälsning, befrielse och upprättelse finns för varje människa. En fantastisk jukalender - tro, hopp och kärlek.

Idag är det andra advent och i kyrkorna predikas att Guds Rike är nära. Jesus ska komma tillbaka och då inträder Guds Rike i sin fullhet. Men Guds Rike har redan kommit med Jesus, och vi som tagit emot Honom som frälsare och befriare får leva i Guds Rike redan nu och här, som Gudsrikesmedborgare.
Jesus säger: "Ni är världens ljus som ska lysa för människorna så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himmelen."  Oh, really?  Vad hände med det? Har vi glömt bort det? Varför är det fler som vänder sig bort från kyrkan än de som vänder sig till den? Varför har så många blivit "misshandlade" av dem som skulle vara världens ljus och jordens salt och visa vem Gud är? Döm inte så blir ni inte dömda? Glömde vi det? Ja, tydligen, men det går att ändra på och det är upp till oss var och en. att leva som en Guds Rikes medborgare är inte att ge Gud en söndag förmiddag i veckan. Det är att leva i och med Jesus hela tiden, men Honom i centrum av allt vi gör, säger och tänker. Det ska märkas att vi har Honom i centrum, att vi ställer allt annat i proportion till Honom. Kanske behöver jag då sortera bort något i mitt liv som för mig för långt från Jesus och min nästa. Kanske ska jag avstå något till förmån för någon annan, speciellt nu till jul.

Pastor Tony Campolo inledde en av sina predikningar såhär:
"I have three things I'd like to say today. First, while you were asleep last night, 30.000 kids died of starvation or diseases related ro malnutrition. Second, most of you don't give a shit. What's worse is that now you're more upset with the fact that I said shit, than the fact that 30.000 kids died last night".
Och visst är det väl alldeles för ofta så att vi blir mer upprörda över vad någon säger, gör, eller hur någon ser ut (tatuerad t.ex.....) än över våra egna attityder när det gäller andras lidande och vi stänger TV:n när eländet blir för jobbigt för oss att titta på medan människor både nära och långt borta lider, blöder och går förlorade utan att veta att det finns hopp om frälsning, befrielse och upprättelse. Det är upp till oss att visa dem det, att leva så att Guds Rike blir synligt.

Blessings in i en ny vecka!


Kommentarer
Postat av: Jesper

Tack för ett väldigt fint inlägg. Och jag kan inte göra annat än att hålla med. Det är ofta just kyrkan gör sig till doms över människor av olika anledningar och utan att tänka på att A) det finns viktigare saker utanför kyrkan som händer, som man kan förhindra eller B) att man till sist inte har några medlemmar kvar, för att folk antingen skrämts bort eller till sist dött av ålder.

2008-12-07 @ 19:08:44
Postat av: Monica

Roligt att se att någon läser min blogg. Tack för all uppmuntran av Dig!

2008-12-07 @ 19:47:41
URL: http://captainsblogg.blogg.se/
Postat av: Erik

Mycket intressant att läsa här... Såg det du skrivit om FA som pittoreskt inslag. Läste det när var nytt, men såg det ni igen. Våldsamt bra sagt.



Fortsätt så här! Heja!

2008-12-07 @ 20:55:17
URL: http://moldavienbloggen.se
Postat av: Monica

Tack Erik! Lycka till och Guds välsignelse i Moldavien.

2008-12-07 @ 21:25:53
URL: http://captainsblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0