Är Frälsningsarmén mer.....

... än Öppen Förskola, Skaparverkstad, Sång, Musik och uniformer? Ja, på onsdag den 4/3 kl.18.00 är alla intresserade (och inte intresserade .-) välkomna på en infoträff om Frälsningsarmén, på Frälsningsarmén, RF Bergsg.56, Limhamn.


Kanske har Du en bild av Frälsningsarmén som inte stämmer eller som bara är en liten del av vad vi egentligen handlar om. Alla är välkomna och det är bra om Ni meddelar i förväg. Kontaktuppgifter finns på hemsidan.
 
Nästa lördag, den 7/3 kl.11-14 inbjuder vi till en temadag om "Kristendom för ateister". Vi ska starta en studiecirkel med denna bok av prästen Olle Carlsson som grund och temadagen är en inledande träff då man kan få veta vad det handlar om och om man skulle vilja vara med i studiecirkeln, som i då börjar onsdagen den 25/3 kl.18 och sedan är varannan vecka. Cirkelavgift är 200 kr och då ingår boken och fika. Temadagen är gratis. Gå in på hemsidan och ladda ner affisch/inbjudan.


I övrigt har nu fastan inletts och flara av oss i församlingen, bl.a. kårrådet (kårens ledargrupp),  läser boken "Leva med mål och mening" av Rick Warren. 40 avsnitt, ett varje dag i fastan och varje samling under den tiden refererar på något sätt till boken. Under fastan är det också frivilligt att avstå från något, t.ex. godis eller kakor eller restaurangbesök eller så, till förmån för tid med Gud och till att istället ge dem pengarna till behövande. 40 dagar är en viktig tid när det gäller vår andliga hälsa och även i övrigt. 6 veckor sägs det ju ta att skapa en vana och kan man ha en bättre vana än att varje dag tillbringa tid med Gud....eh, nej.

Under mars månad är det också Frälsningsarméns försakelseinsamling / missionsinsamling. Då vi utmanas att avstå från någon eller några av våra bekvämligheter för att dels sätta oss in i hur det är för en stor del av jordens befolkning, som t.ex. bara har en liter vatten om dagen att både laga mat, dricka och tvätta sig i. Eller hur det är att alltid sova på golvet, eller duscha kallat etc. Men också så att vi varje gång vi diskar i diskmaskinen kan lägga 50 kr till insamlingen eller för varje kniv och gaffel vi har hemma kan vi lägga 50 öre till insamlingen. Sista söndagen i mars ska vi samla in alla pengar som kommit in till detta så att vi kan hjälpa våra medmänniskor i andra länder.

Så var det dags att skriva predikan till söndag. Ja, temat är ju färdigt, Leva med mål och mening, nu är det innehållet kvar :-)

Ha en välsignad dag!

Våren är på väg

Gnällbloggen...

Jag brukar inte använda bloggen för att gnälla, det finns det så många andra som gör, men just nu kan jag inte låta bli. Inte nog med att både jag och maken råkade ut för magsjuka - vilket i sig är ett påfund av den onde själv -  precis lagom till vår flytt till nya bostaden, vilket komplicerade det hela en aning. Nu har det dessutom kommit till min kännedom att någon har kontaktat Frälsningsarméns ledning för att han/hon reagerat på mitt inägg den 8 februari då jag skrev att vi firade Kärleksmåltid på Frälsningsarmén på Limhamn. Det är visserligen trevligt att min blogg blir läst, men när man sedan ägnar tid åt att ta kontakt med ledningen för Frälsningsarmén i Sverige för reagera på något jag skrivit, istället för att kommentera det här på bloggen eller maila mig och få svar på sina frågor direkt, det tycker jag är småaktigt. Kan man inte komma direkt till mig med sina klagomål så kan man hålla tyst.
Men förutom att jag tycker det är nedrigt att gå bakom ryggen på mig blir jag nästan ännu mer förvånad och oroad av det faktum att man kan ägna tid och kraft åt att reta sig på att kristna syskon firar en kärleksmåltid tillsammans, som det faktiskt är påbjudet i Bibeln, och samtidigt tillåta förtal och struntprat, vilket är starkt otillåtet enligt Bibeln.
Tänk att man anser att ledarna för FA ska behöva använda sin dyrbara tid åt att kolla upp vad jag skriver i bloggen för att någon är sur. Bedrövligt! Människor går förlorade utanför våra väggar och vi bekymrar oss över vem som säger vad och vem som gör vad. Är det konstigt att kyrkan inte är så poppis nuförtiden. Nej, lägg av med det. Kom gärna och tyck till om vad jag skriver, men gör det här genom att kommentera eller maila mig: [email protected]

Så, nu tror jag att jag gnällt färdigt för nu. Nu ska jag återgå till uppackandet av flyttkartonger. Tänk att vi fortfarande har så mycket fast vi gjort oss av med så mycket. Det får väl bli ännu en utrensning när vi packar upp :-)

söndag har vi förmånen att få inviga en ny underofficer, JS-Sergeant ska hon bli, alltså barn/ungdomsledare med speciellt ansvar, typ. Jättekul är det i alla fall. Kl.11.00 på södag den 22/2. Välkommen då!

Blessings!


P.s. Det är snö i Skåne d.s.

Balans del 2

Idag följde del 2 av predikan Balans (finns att lyssna på och ladda ner från hemsidan). Att ha balans i vår ekonomi och så också i vårt liv. Tidigare tog vi upp fokus - att veta vart pengarna tar vägen och mål - att ära Gud med allt. Idag pratade vi om korrigeringar vi behöver göra för att få balans i vår ekonomi och vårt liv.
Den första korrigeringen handlar om skuld - låna inte pengar! Lånaren är alltid slav till utlånaren. Och har du skuld så gör upp en plan för att betala av den så fort du bara kan så att Guds frid och ro kan få fylla ditt hjärta ich sinne.
Den andra korrigeringen handlar om vårt överflöd - ja, överflöd, extra, mer än nog. Om du bor inomhus och har mat att äta och om dina barn bor inomhus och har mat, då är allt annat extra. Det är vad vi väljer att göra med vårt extra som speglar vårt förhållande till Gud och ger en indikation på vem eller vad som kontrollerar vårt hjärta och sinne.
I Lukasevangeliet 12:13-21 står det om den rike mannen och hans lador. Han fick så stor skörd att han inte visste var han skulle göra av allt och han byggde större lador för att kunna ha det bra själv. Då togs hans liv ifrån honom och alla hans ägodelar blev någon annans. Det är som att den som har störst, mest fylld plånbok när han dör, han vinner......

Vi har fått vårt extra för att vi ska samla skatter i himlen - va? Ja, vi ska dela med oss till dem som inget har. Vi ska dela med oss, vi ska ge till andra. Vi ska ge till Guds verk.  Be Gud om hjälp att välja ett %-tal av din inkomst och ge det under 2009. Även de dagar då du känner att det är svårt, gör det ändå, bestäm i förväg och ge först innan du spenderar pengarna på annat. För vad du och jag gör med vårt extra speglar vem som bor i och kontrollerar våra hjärtan. Samla skatter i himlen. Då får du frid. Du behöver inte oroa dig för att förlora en massa pengar i finanskrisen.
Den tredje korrigeringen handlar om vårt spenderande. En viktig sak när det gäller vårt spenderande är missnöje. Alltså missnöje med det vi har. Jag menar, för bara några år sedan var jag helt nöjd med min bärbara cd-spelare. Perfekt att ha när jag åkte tåg eller promenerade osv. Sen såg jag alla ungdomar på tåget som satt med mp3-spelare. Så små och hanterbara och så blev jag missnöjd med min cd-spelare. Nu har jag haft flera mp3-spelare, mp4-spelare, ännu igen I-pod men ändå. Förr var det vanligt att när något gick sönder, så köpte man en ny. Nu byter man inte ut, nu uppgraderar man. Man lämnar in en alldeles funktionsduglig mobiltelefon för att skaffa en nyare bara för att den är nyare och kanske mer avancerad. Du kan vara fullkomligt nöjd med din mobiltelefon tills du förstår att det finns en nyare och då vill du ha den istället.  I 1Tim.6:6-11 står det om god lön. Att religionen (gudfruktighet) ger god lön och det är motsatt till vad vårt samhälle lär oss om vad som lönar sig, som att uppgradera. Den som vill bli rik hamnar i fällan som leder till fördärvet och i v.11 "Men du som tillhör Gud, håll dig borta från sådant. Sträva efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet."  Tänk om vi som tillhör Gud kan ta detta på allvar och säga att vi inte ska vara missnöjda med allt materiellt vi har och inte har utan istället vara missnöjda med att vi inte tillbringar tillräckligt med tid med Gud; missnöjda med vad andra inte har; missnöjda med att det finns barn som mobbas i skolan; missnöjda med att barnen stressas och pressas till att vara hippa och modelejon i unga åldrar. Tänk om vi istället för att gå i affärer och eller sitta vid datorn och leta efter nya saker att köpa, kan ta den tiden och tillbringa i bön eller i något frivilligarbete där vi får hjälpa dem som inte har allt som vi har. Få ett nytt perspektiv, inte bara på ditt spenderande och utgifter, utan på ditt liv. Bli missnöjd med vad andra inte har. Bli missnöjd över nöden - så som William Booth var i Östra Londons slum - och nu finns Frälsningsarmén i 117 länder!

Som en sammanfattning på det här med balans i ekonomin så är det väl såhär att man kan nog säga att det finns fem sätt att hantera sina pengar nämligen: spendera dem - det är vi bra på; betala av skuld - beroende på hur vi har spenderat eller misskött våra pengar; betala skatt - vilket jag hoppas vi alla gör, annars åker vi i fängelse; vi kan spara och vi kan ge. I grund och botten är det dessa fem saker vi gör med pengarna. Och för många av oss är det också den hör prioriteringsordningen - Spendera; betala av sådant jag tidigare inte kunnat betala för - fortfarande spendera; - skatt (ja, det går ju ganska automatiskt för en del av oss); om något blir över efter spenderandet kanske jag kan spara och om det blir något över efter det kanske jag kan ge bort något till kyrkan, till välgörenhet eller likn.

Dessa fem sätt kan läsas på ett annat sätt, nämligen: 1: Jag; 2: Jag; 3: Sverige; 4: Jag; 5: Gud och andra. Jag tar det igen: Jag, Jag, Sverige (vi); Jag ; Gud och andra.

Denna prioriteringsordning, är ganska vanlig både bland folk i allmänhet, men också bland oss kristna alldeles för ofta. Detta innebär att Gud och andra får våra rester, våra smulor, om det blir något över om jag inte spenderar allt, eller är skyldig allt, eller staten tar allt eller sparar allt till senare, kan Gud och andra få resterna.

Detta är inte hur vi ska leva som kristna! Vi behöver ett nytt perspektiv för att få balans i livet, i vår ekonomi och en frid och ro som övergår allt annat. Vi behöver vända på denna lista, eller ännu enklare, tre punkter är allt som behövs egentligen, nämligen: 1: GE; 2: SPARA; 3: LEV på resten.

Allt kommer tillbaka till det att där din skatt är där kommer hjärta att vara. Och Gud välsignar och Gud ger frid och ro och Han förser dig med vad du behöver om du liter på Honom i detta. Ge, spara, lev på resten.

Gud kommer att välsigna dig och du kommer att bli ett vittnesbörd för andra som lever i pengafällan och Guds rike kommer att kunna utbredas. Gud vill inte ta dina pengar - Han vill bara inte att dina pengar tar dig.

Allt handlar om att ställa Gud först, i centrum, i centrum av allt, inte ha Honom som en olycksfallsförsäkring som vi utnyttjar när vi får problem, utan Honom först. Att ordna våra liv runt Honom.
Där din skatt är kommer ditt hjärta att vara.

Blessings!

Tror du han har en I-pod?


Guds gåva

Idag firade vi gudstjänst runt kaffeborden - Cafégudstjänst - med andra ord. En gång i månaden gör vi det och då är det varierande upplägg i gudstjänsterna.
Idag återknöt vi till förra söndagens predikan om Balans. Vi samtalade om vad vårt fokus bör vara när det gäller vår ekonomi - nämligen att veta vart pengarna tar vägen. Och vi pratade om målet - att Ära Gud med allt! Det första är inte så svårt att göra, det är bara att skriva ner datum, varubeskrivning och summa, så ser man tydligt. Att ära Gud med allt är en större utmaning och en bön vi alla, som bekänner oss till Jesus,  behöver be varje dag. Gud, visa mig hur jag ärar Dig med allt jag är och har. Tar vi detta på allvar och låter Gud forma oss så som Han vill så att vi verkligen ärar Honom med allt, kommer det att märkas i vår omgivning och bli ett vittnesbörd för våra medmänniskor.

För att poängtera och påminna oss om att Gud inte vill ta något från oss utan ge något till oss, sjöng vi lovsånger som "Bara i Dig har min själ sin ro"; "Bara nåd" och "Ära och prisa". Sånger som verkligen betonar att Gud ger oss vad vi behöver när vi håller oss till Honom och låter Honom leda våra liv. Sången Ära och prisa påminner oss dessutom om att vi har en plats i Guds famn och att efter varje natt kommer en gryning även när det är svårt att tro för det är så mörkt, men den kommer och vi får ära och prisa Gud alltid.
Som ännu en symbolisk påminnelse om allt Gud vill ge oss, firade vi kärleksmåltid tillsammans. Vi inom Frälsningsarmén har ju ingen tradition med att fira nattvard som sakrament, men kärleksmåltid som vi utformar enligt Bibeln är inte ovanligt. Idag var vi flera generationer samlade och vi gav Jesus - bröd och vin (alkoholfritt) - till varandra i en ring och det var en speciell upplevelse för mig att få ta emot Kristi kropp och blod av min 7-årige son, som klart och tydligt talade om att Kristi kropp är utgiven för mig och Kristi blod är utgjutet för mig. Tänk, det var även för mig! Det var mina svagheter och sjukdomar Han bar, det var mina synder Han tog på sig och dog på korset. I Hans sår blir jag helad, står det i Bibeln. Det är ett ord jag vill komma ihåg att leva efter och ära Gud med allt jag är och har.
Fortsätt be Gud om hjälp att ära Honom med allt och kom ihåg att Han inte vill ta något från dig utan ge något till dig.

Blessing!

Unga hjältar

Ny Generations hemsida är ett inslag om mina döttrar och deras Ny Generationsgrupp på Karl Johansskolan. Skolan går emot lagen genom att förbjuda barnen att ha gruppen på skolan under skoltid, trots att det är det som är poängen med en skolgrupp. Jag tycker det är så coolt att de fortsätter kämpa för det goda i ett annars rätt hårt klimat. De står på sig och delade ut biblar till alla i sin klass som julklapp och nu planerar de något till Alla Hjärtans Dag.
Jag vill fortsätta be för och stötta barnen och ungdomarna så mycket jag kan . Jag tror att det är genom dem som väckelen kommer. Redan idag händer det fantastiska saker i skolorna runt om i vårt land och andra länder som detta har spridit sig till. Barnen / ungdomarna är våra bästa missionärer, de finns ju redan på plats i skolan, de behöver inte komma in utifrån.
När jag gick i skolan hörde jag aldrig tals om kristna skolgrupper. Det fanns inte häromkring i denna hedniska del av landet, det var nog mest i småland :-) Detta gör också att jag tycker det är speciellt roligt att mina flickor är de som pushar på för att det ska bli en förändring i detta.
Mer Jesus i skolorna! Tack Gud för barnen och ungdomarna som tar detta uppdrag på sig.
Jag vill be för dem - be med mig!

Bless!

En samling med Ny Generation medlemmar

Balanserad

Idag predikade jag del 1 av serien "Balans". Balans i livet, men speciellt balans i ekonomin. Eh...jaha, varför prata om det i kyrkan, det kan man väl ringa banken om? Visst, men faktum är att genom hela Bibeln handlar det mer eller mindre om vårt förhållande till pengar och ägodelar och det är faktiskt så att om du är ur balans i din privatekonomi kan du inte vara i balans i ditt förhållande till Gud.
Så, därför tar jag upp detta ämne. Ekonomi är ju aldrig rättvis, det ser vi varje månad när vi jämför räkningarna ed summan i lönekuvertet, men ekonomin kan vara balanserad.
Balansens fysiska lagar är 1: Fokus - håll ögonen på något, var fokuserad; 2: Ständiga korrigeringar - om du går på lina med utsträckta armar så korrigerar du hela tiden armarnas läge för att hålla balansen; 3: Ett klart mål - du måste veta vad du försöker göra, t.ex. jag försöker ta mig över till andra sidan utan att ramla av linan.
Fokus och mål nämnde jag speciellt idag. Fokus i våra finanser bör vara så enkelt som att ta reda på vart pengarna tar vägen. Skriv ner datum, vad du har köpt och summan - avancerat va! Så fantastiskt enkelt och ändå så få som gör det. Detta är en utmaning från mig till dig, under veckan som kommer, skriv ner allt du köper, när du köper det och hur mycket det kostar. En sorts "tracking-device", du får fokus i dina finanser och inga bråk behöver uppstå angående vem som köpt vad och när eller så.

Målet då, vad bör vårt mål vara?  Vad bör, enligt Bibeln, enligt vår kristna tro, enligt Jesu undervisning, vad bör då vara vårt mål med våra pengar och ägodelar? Vad är det filter som jag ska köra alla mina finansiella beslut igenom?
I Gamla Testamentet, 1Krön.29 så står där berättat om Kung David. Han hade av Herren fått beskrivningen av hur templet som de skulle bygga skulle se ut och allt nedtecknades och han sa till sin son Salomo att Gud hade utvalt honom att leda detta tempelbygge. Läs från vers 1 och framåt. David ger av sin privata rikedom till detta tempelbygge och folket följer hans exempel. Det har forskats i detta, hur mycket det var David gav till tempelbygget av sin privata rikedom och en forskare kom fram till omkring 14 miljarder dollar. Åtminstone rörde det sig om flera miljarder dollar. Mer än vi kan greppa. Detta gav David och folket följde hans exempel av frikostighet, trots att många av dem inte skulle leva tillräckligt länge för att ens se det bli halvfärdigt, men de tänkte inte på sig själva.Från vers 10 prisar David Gud inför hela folket och verserna framöver låter ungefär såhär: Gud, allt handlar om Dig, inte mig, Dig. För allt i himlen och på jorden är - Ditt! David säger att allt jag gav och allt alla andra gav, allt som vi tagit hit för att kunna bygga templet där Ditt! Det kommer från dig och det tillhör dig. Och fortsättningsvis - Ditt är riket och Du är den upphöjde härskaren - alltså, David var kung, men han erkände och upphöjde Gud som den ende kungen och härskaren. Inte bara så att allt tillhör Dig, Gud, allt kommer ursprungligen från Dig. Alltså, all min rikedom säger David, kommer från Dig, Gud. All rikedom som finns i landet, kommer från Dig, Gud. Allt som vi har och njuter av i våra liv kommer från Dig Gud. Allting tillhör Gud och allt kommer från Gud. Alla som har åstadkommit något i livet, har gjort det för att Gud gav kraft till att klara det. Alla affärsmän som kommit långt i karriären, det är för att Gud gav dem intellekt och kraft och tillåtelse att göra det. Och detta säger David - han som besegrade Goliat, han som gått igenom så mycket för att kunna bli och förbli kung, han som verkligen arbetat sig upp i karriären. Allt är Ditt Gud! Din är äran, det är tack vare Dig! Allt är ditt och vi har givit bara det som kommer ur Din hand.


Och Jesus ger ett eko av detta genom hela NT, allt tillhör Gud, allt kommer från Gud, det handlar om Gud.

Så vad ska då vårt mål vara, vårt klara objektiv, det som vi ställer allt i jämförelse med när det gäller vår ekonomi? Jo, två ord har jag kommit fram till, det ultimata nämligen att Ära Gud. Ära Gud. Ära Gud med allt!


Hur går det till då? Ja, ofta får vi höra när man undervisar om givande att 10% ska du ge till församlingen, alltså om du får 100 kr så ge 10 och om du får 500, - så 50 och så vidare. Och det är bra, om alla hade gett 10% hade vi inte haft nå'n ekonomisk kris i Frälsningsarmén över huvudtaget.

Men tionde kan också bli galet. Om allting tillhör Gud, varför ska jag då behålla 90% och Han bara få 10?
Om jag lånar ut min bil så vill jag förstås att man kommer tillbaka med hela bilen, inte 10 % av den, eller hur.

Så tänker Gud om våra pengar, ägodelar, vårt arv, vårt sparande, det handlar inte om att betala av Gud med ett %-tal. Jag är helt för att ge procentuellt, men detta handlar inte om det, det handlar om att hitta sättet att ära Gud med allt!

Om du läser i GT eller NT så säger Gud att allt du har, har du fått av mig att förvalta. Jag äger det. Allt du har lyckats med i livet har du lyckats med för att jag tillåtit dig att lyckas med det.

Jag vet inte hur allt det fungerar men jag vet att Gud har rätt. Utan Honom skulle vi inte ens finnas.


Så filtret, vårt mål i vår ekonomi, när det handlar om att jag ska köpa något, spara, göra etc. det jag måste fråga då är - hur ärar jag Gud i denna situationen?

Och om det gör dig rädd, du kanske tänker att om jag säger att jag ska ära Gud med allt jag äger och har så kanske Han tar något från mig. Om Gud ville ta något från dig behövde Han inte vänta på att du skulle ge upp det, om inte din Gud är så här liten och inte har något att säga till om.

Och det här är viktigt - Gud vill inte ta dina pengar - Han vill bara inte att dina pengar tar dig! Han vill inte ta något från dig han vill ge något till dig. Och det vet vi genom att påminna oss om att Gud älskade världen så att Han gav sin ende son..... Han vill inte ha något från dig vill ge något till dig.

Och när du bestämmer dig för att ära Gud med allt. Inte slänga några kronor i kollektboxen i förbifarten utan verkligen ära Gud med allt du är och har, då följer frid, frihet, en lättnad som är överväldigande.
Hur går det till då? Att ära Gud med allt? Ge mig en lista, ge mig direktiv. Ja, jag vet inte hur du ska göra, men jag vet hur du börjar - genom att be den här bönen- Gud, visa mig hur jag kan ära Dig med allt! Jag vet inte var jag ska börja, visa mig hur jag kan ära Dig med allt jag har.
Till vissa av oss kan Gud säga åt oss att spara mer; till andra att ge mer; till andra att spendera mindre. Någon kanske behöver göra sig av med något som är alldeles för viktigt för en o.s.v.

Hur det ska gå till är olika för oss alla men be bönen - Gud visa mig hur jag kan ära Dig med allt!

Det är också utmaningen idag - be Gud visa dig hur du ärar Gud med allt och slappna av i det. Gud vill inte ta något från dig, Han vill ge något till dig.

Och genom att leva så blir det också ett vittnesbörd för människor i vår omgivning som hela tiden lever med oro över pengar.

Så åter igen - Gud vill inte ta något från dig, Han vill ge något till dig.

Blessings!

BALANS


RSS 2.0