Så var det bara resten kvar...

Så kom julen och så var den över och nu är det bara resten kvar :-) Det var ändå en bra julhelg med både gudstjänster, Kalle Anka, julmat och julklappar. Barnen var nöjda och glada och såhär på Annandagen är vi alla mer eller mindre urlakade. Igår morse hade vi Julotta kl.07.00 på Frälsningsarmén. Det kan låta som en okristlig tid att fira gudstjänst med det är ändå något visst med julotta och kunde Jesus, som ju är Herrarnas Herre, födas i ett stall mitt i natten så kan väl vi komma ur sängen och fira gudstjänst kl.7. Dessutom åt vi julfrukost tillsammans efteråt också, vilket höjde stämningen ytterligare.
Efter lite vila var det dags att åka till min bror som fyller år på juldagen och på kvällen var det tidigt i säng. Idag var det gudstjänst i Linnékyrkan kl.11 och sedan hem till föräldrarna en stund varefter vi fick besök av svärmor och svåger.
Nu är det bara soffan och kvällskaffet kvar idag - och Körslaget på TV. Det ska bli roligt faktiskt. Jag var så impad förra omgången då Joakim Cans ledde sin Metal-kör. Jag bestämde då att om vi bara kan få tag på rätt ledare så ska vi starta en Metal-kör på Frälsis - så om du känner någon så ta kontakt med mig :-)

Nu blir det några "vanliga dagar" vilket känns riktigt skönt. Jag ska inte ut på någon hysterisk mellandagsrea utan försöka ta det lugnt även om jag har jobb att göra. Nästa offentliga tillfälle är inte förrän på Nyårsdagen kl.16 i Wesleykyrkan då vi har en gemensam förnyelsegudstjänst och jag ska predika. Spännande.

I boken "Det är inte kört - Jul" hittar jag 1 Korintierbrevet 13 i juletid och det vill jag dela med mig av till er alla.

Om jag kan sjunga julsånger på fyra olika språk, men sjunger dem utan kärlek, är jag bara en ekande bjällra, en skrällande cymbal.
Om jag känner till tomtens hemliga recept på Janssons frestelse, och hinner posta alla julkort en minut före postlådans tömning den 17 december, men saknar kärlek är jag ingenting.
Om jag ger bort allt jag äger under tv-kanalernas julgalor, och jobbar så hårt med julens alla förberedelser att jag blir alldeles utbränd, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.
Kärleken blir inte irriterad över att barnen är i vägen under julstöket, utan gläds över att de finns där. Kärleken använder inte armbågarna i leksaksaffären dagen före julafton, fastän det bara finns en docka kvar av rätt märke. Kärleken är inte skrytsam, inte ens över det fräckaste dataspelet i hela kvarteret.
Kärleken skriver inte långa önskelistor för egen del, och blir inte upprörd över stickiga sockor i fel färg från farmor - igen.
Videospel ska glömmas bort, golfklubbor rosta sönder och pärlhalsband förgå.
Men den största gåvan - kärleken - skall alltid bestå.

Blessings!


Vi sjunger in julen

Eller...behövs det? Kommer inte julen av sig själv? Jo, det gör den väl, men julsångerna och texterna är så bra att de tål att sjungas och läsas många gånger under de få dagar som julen ändå är. Så på söndag, den 21/12 kl.16.00
(4:e advent), sjunger vi in julen på Frälsningsarmén, Limhamn. Tillsammans med övriga församlingar på Limhamn inbjuder vi alla som kan och vill att komma och låta sig sköljas över av julstämningen. Detta är en tradition, en bra sådan, som vi kyrkor har här att tillsammans inleda julhelgen och få uppleva att samfundsgränser inte existerar när Jesus får vara i centrum. Resten av jul och nyårshelgens gudstjänster firar vi också tillsammans vilket är hur bra som helst.
Så jag tar väl tillfället då och inbjuder till gudstjänsterna framöver. Jag vet i alla fall att till de gudstjänster vi har på Frälsis är barnen hjärtligt välkomna och jag är säker på att det även är så i de övriga kyrkorna. Barnen är ju störst i Guds Rike, så de får vara det i kyrkan också, så med andra ord, stanna inte hemma för att du har små barn - kom allihopa.

I övrigt har vi ställt ut julgrytan idag på Malmborgs, Limhamn. Några timmar om dagen står vi nu och samlar in pengar till behövande: Frälsningsarméns julinsamling - Håll grytan kokande. Hade jag inte fått så ont i hela kroppen av att stå stilla långa stunder, hade jag gärna stått där hela dagen. Det är hur kul som helst att träffa folk som man känner. Kassörskerna hälsar leende när de ser mig i uniform och man ser att för vissa trillar 25-öringen ner - aha, det är hon, och så blir det plötsligt en öppning för samtal, coolt.

Så, välkommen att fira julens gudstjänster med oss.

God Bless!


Röj, röj, röj - stenarna ropar redan

När Jesus red in i Jerusalem på en åsna och folket ropade Hosianna och jublade och dansade, sa fariséerna och de skriftlärda till Jesus - säg åt dina lärjungar att vara tysta. Då sa Jesus - Om de tystnar kommer stenarna att ropa.
Idag, 2008, hör jag många ropande stenar. Har vi som kallar oss kristna och Jesu lärjungar tystnat så pass att stenarna måste ropa?
I en tidning läste jag att i finanskrisens skugga söker människor nya förebilder och varför inte en nygammal sådan - Jesus. Men då helst i Ola Salos tolkning i Jesus Christ Superstar. En Jesus som inte stämmer med söndagsskolans tolkning med Jesus som en mespropp, besläktad med kossorna på ängen, utan en rolig, öppen, streetsmart Jesus som man kan identifiera sig med. Nu kommer alla att vilja vända andra sidan till och bli mer kärleksfulla.
Vad är detta om inte en ropamde sten? Men hallå, alltså, är detta den bild av Jesus som vi från kyrkans sida gett människor - en mespropp, som kossorna på ängen? Jag tar bestämt avstånd från det och hoppas att det inte stämmer nå'nstans. Jesus är ju Herrarnas Herre, Kungars Kung. Rolig, kärleksfull, god. Han har hela universums andliga auktoritet i sin person. Han är den ende som kan ge mening i ett annars till synes meningslöst liv. Men hur visar vi det?

Idag är det tredje advent och dagens tema är Bana väg för Herren. Är det så att Gud har fått söka andra människors hjälp att bana väg, eftersom våra öron och hjärtan har stängts igen? Måste Han gå via media, filmer och annat istället för oss, sina så kallade lärjungar?
Jag talade med en kvinna som hade blivit så berörd av en hemlös mans berättelse att hon istället för att bera ge honom en 20:a, tog med honom till ett bageri och han fick välja vad han villa ha att äta, så betalade hon.
Vad jag vet så är inte hon bekännande kristen. och ändå gör hon så utav hjärtat och önskar att hon kunde gjort mer.
Vad är det då för skillnad på henne och på oss som säger att vi gör sådant för att vi ser Jesus i varje människa. Men vaddå, hon gjorde det ändå.
Ja, hon och andra kan ju ge honom mat och kläder men bara vi som faktiskt känne Jesus kan visa hela vägen fram till Honom, till frälsning, befrielse, upprättelse och helande. Men det kanske måste gå genom maten och kläderna. Pressen och media kan bana vägen och visa på Jesus, men de når inte ända fram. De kan inte visa vägen till frälsningen.

William Booth, Frälsningsarméns grundare, jobbade efter mottot Soup, Soap, Salvation - alltså Soppa, Tväl, Frälsning - i den ordningen. Du kan inte predika frälsning för en som är hungrig eller söndrig och kall.
Ingan kan förändra världen själv, men var och en av oss kan hjälpa en annan människa om om vi dessutom funnit Jesus och har en relation till Honom, så får vi också hjälpa denna människa fram till Honom.

Uppmaningen till mig och alla oss som är Jesu lärjungar är att för att bana väg förl Herren behöver vi leva ett annorlunda liv, ett liv med Jesus i centrum i allt vi gör och är, varje del av oss själva, från det personliga andaktslivet till plånboken och ägodelarna. Vara så genomskinliga så att Jesus lyser igenom. Ingen ska få tro att Jesus är en mespropp! Vi måste de med Guds ögon på människor, på situationer, på samhället. Det är det personliga ansvaret som är nyckeln till en banad väg för Herren. Se dig i spegeln och våga upptäcka det som inte är äkta och med Guds hjälp - ta bort det. Överlåt varje del av livet till Honom och Du blir en vägröjare.
Röj, röj, röj - stenarna ropar redan - vi måste ropa högre!

Blessings!


Kan det bli för många barn på Frälsis?

NEJ!!!! Det är klart det inte kan, men igår kväll fick vi se hur det kan vara att ha ett 50-tal 7-åringar i lokalen. Vi hade vår sons skolklass' julfest för barn, lärare, föräldrar och syskon, i Frälsis lokal. 90 pers var anmälda och et var väl ca så många som kom. Fantastiskt roligt och FULLT ÖS! En vision om hur det är menat att vara i Guds hus, där barnen är i centrum och får vara det utan att bli utskällda eller nedtryckta. Visserligen kanske man inte ska tillåta dem att klättra över alla bänkarna under gudstjänsten, men stor plats måste de få ta. Jag är jätteglad att vi har förmånen att kunna erbjuda klassen att ha julfesten hos oss och visa att detta är en öppen kyrka med låg tröskel in men med ett klart budskap om Jesus i centrum genom det sätt vi lever och är.

I övrigt håller vi på att sortera, sortera, rensa och slänga. Vi ska i början av nästa år byta bostad och den är mindre än vår nuvarande, vilket betyder att vi behöver göra oss av med massor och gissa vad skönt det är. På vinden hittade vi kartonger med gamla skolpärmar från gymnasiet, men hallå! Nu växer soptipps-högen i hallen och det är så befriande.
På samma sätt behöver vi människor med jämna mellanrum rensa och sortera i våra liv. Rensa bort sådant som inte behövs, som bara ligger och dammar och tynger. Sådant som inte är bra för oss, gamla minnen, oförrätter, skuld, synd. Ja, vi behöver be Jesus om hjälp att bli befriade från allt detta och gå vidare i livet med Honom.

Mitt i allt detta har jag dessutom i förra veckan blivit kallad både det ena och det andra i en kommentar till en blogg i Dagen som handlade om besparingar inom Frälsis. Det hela urartade i någon slags fördömande "skitsnack" av en sk "pastor" från Svalöv som tror sig veta allt. Jag la till slut ner diskussionen med honom då ingenting verkade gå in. Visst kliade det i fingrarna att fortsätta förklara, men jag vill inte sjunka så lågt, dessutom har jag viktigare saker att syssla med, som att visa människor till Jesus :-)

Mörkret tätnar i Advent och vårt andra ljus blir tänt


Gladiator eller frälsare

För några år sändes i dansk TV en julkalender som hette Jesus & Josefine. Jag blev helt störtförälskad i denna serie i 24 delar och sökte på internet för att få tag i den men det verkade stört omöjligt. Och sedan har den flera gånger visats i svensk TV i barnkanalen och jag har missat spela in den varje gång. Och så, i fjor, fanns den äntligen att köpa på dvd, vilket jag såklart gjorde. Denna julkalender handlade alltså om Jesus, till skillnad från så många andra julkalendrar som sänts i TV under årens lopp. Den visade också hur världen kunda ha sett ut om Jesus vägrat bli världens frälsare och befriare, om Han istället rymt hemifrån för att bli gladiator för att unkomma döden på ett kors, offrandet för mänskligheten. Hur människor i alla tider skulle få leva utan hopp om frälsning och befrielse. 
Men Han inser vem Han är och vad Han ska göra och världen blir normal igen och hoppet om frälsning, befrielse och upprättelse finns för varje människa. En fantastisk jukalender - tro, hopp och kärlek.

Idag är det andra advent och i kyrkorna predikas att Guds Rike är nära. Jesus ska komma tillbaka och då inträder Guds Rike i sin fullhet. Men Guds Rike har redan kommit med Jesus, och vi som tagit emot Honom som frälsare och befriare får leva i Guds Rike redan nu och här, som Gudsrikesmedborgare.
Jesus säger: "Ni är världens ljus som ska lysa för människorna så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himmelen."  Oh, really?  Vad hände med det? Har vi glömt bort det? Varför är det fler som vänder sig bort från kyrkan än de som vänder sig till den? Varför har så många blivit "misshandlade" av dem som skulle vara världens ljus och jordens salt och visa vem Gud är? Döm inte så blir ni inte dömda? Glömde vi det? Ja, tydligen, men det går att ändra på och det är upp till oss var och en. att leva som en Guds Rikes medborgare är inte att ge Gud en söndag förmiddag i veckan. Det är att leva i och med Jesus hela tiden, men Honom i centrum av allt vi gör, säger och tänker. Det ska märkas att vi har Honom i centrum, att vi ställer allt annat i proportion till Honom. Kanske behöver jag då sortera bort något i mitt liv som för mig för långt från Jesus och min nästa. Kanske ska jag avstå något till förmån för någon annan, speciellt nu till jul.

Pastor Tony Campolo inledde en av sina predikningar såhär:
"I have three things I'd like to say today. First, while you were asleep last night, 30.000 kids died of starvation or diseases related ro malnutrition. Second, most of you don't give a shit. What's worse is that now you're more upset with the fact that I said shit, than the fact that 30.000 kids died last night".
Och visst är det väl alldeles för ofta så att vi blir mer upprörda över vad någon säger, gör, eller hur någon ser ut (tatuerad t.ex.....) än över våra egna attityder när det gäller andras lidande och vi stänger TV:n när eländet blir för jobbigt för oss att titta på medan människor både nära och långt borta lider, blöder och går förlorade utan att veta att det finns hopp om frälsning, befrielse och upprättelse. Det är upp till oss att visa dem det, att leva så att Guds Rike blir synligt.

Blessings in i en ny vecka!


Och Gud skapade.....

...Aida och Eva!!!!!  Men kom igen!!! Inom kort kommer en Gay-bibel där Gud inte skapar Adam och Eva utan Aida och Eva, två kvinnor alltså. Det är i den bibeln dessutom synd att vara heterosexuell... jag undrar hur länge det människosläktet varar - 80 år kanske för när Aida och Eva är döda - FINNS INGEN MER!!!
Är det ett skämt eller manar han allvar, filmregissören Max Mitchell, när han säger: "Det finns många versioner av Bibeln, jag förstår inte varför inte vi kan ha vår", till the Guardian

Boken ska heta "The Princess Diana Bible", eftersom hon, enligt författaren, var en person som "gjorde många goda saker". Men valet av boktitel har upprört många som tycker att det visar brist på respekt för den avlidna prinsessan, skriver tidningen Dagen.

Har det inte gått troll i det här här med homo-debatten. Det är så inne att vara gay att det för vissa behöver gå så långt att man till och med skriver om Bibeln för att nå sina egna syften. Hädelse är det!

And for the record - nej, jag är inte homofob, jag hatar inte homosexuella människor, jag har flera vänner som är homosexuella, men jag försvarar Guds Ord och vad kristen tro och kristet liv betyder.

Så, gay-bibel, nej tack. Fast den kan ju bli så tjock eftersom det bara kan finnas två personer i den :-)


Julen doftade....

...nybakta saffransbullar, apelsin med kryddnejlika, ris à la Malta med saftsås, kaffe och pepparkakor, stearinljus och mycket mer. Precis så som det ska vara. En härlig kväll var det med Luciatåg med både stora och små barn. Ett 50-tal personer som fick uppleva julens budskap på ett kanske annorlunda sätt när Mackan körde lite stand up-preaching om de tre vise männen bl.a. Jag trodde strax innan kl.16 att lokalen skulle förbli nästan tom och så plötsligt är foajén full av folk. Flera jag inte sett förut. En granne till oss som sett affischen jag satt upp i hissen :-) Hur coolt som helst.
Visst, vi fick väl inte in lika mycket pengar som man fått tidigare då lotterierna flödat,(vi har nämligen fattat ett principbeslut att inte spela om pengar i kåren), men ett stort antal människor som kanske aldrig annars går i kyrkan fick komma in och höra Guds Ord och vara med om en stor fest i Guds hus, det tror jag också att Gud välsignar.

Så nu fortsätter det att dofta jul de närmaste veckorna och vi får snart fira att Jesus föddes till jorden för att visa oss vägen till Gud.

Blessings!

Luciatåget (de stora barnen)

Tomte på vift

Mums!!!

RSS 2.0