DHA & IBS

Okej, jag skäms, det är ja alldeles för längesedan jag bloggade nu, igen. Hm, behöver skärpa mig med det.
Sedan sist har bl.a. Olivia och Johanna varit med mina föräldrar i Rom i 5 dagar och festat på italiensk glass och sett Forum Romanum och allt annat fint där. Gabriel har sprungit Kalvinknatet och lekt med kompisar. Jag tog två dagar och "sanerade" tjejernas rum, så de kände inte igen sig när de kom hem. Hoppas de kan hålla det något sånär städat.....

Nåja, idag är det Pingstdagen och på förmiddagen hade vi Födelsedagsfest på kåren, vi firade den kristna församlingens födelsedag, då DHA = Den Helige Ande kom över lärjungarna och uppfyllde dem och de blev modiga och spred budskapet om Jesus ut till hela världen. Vi firade med sång & musik, läsning ur "De yngstas Bibel" (den är så bra) om hur det gick till den första Pingstdagen, och sedan en lite utläggning om hur Anden verkar idag i att bl.a. ge oss kreativitet ( vi hade konstutställning också) och ljuscermoni som visade att ljuset - Jesus - sprids genom människor till andra människor och ut i världen. Se'n blev det godiregn och glasstårta och ballonger. Ja, lyckat, helt enkelt!

I veckan som gick, i tisdags, var jag på Gastromottagningen på sjukhuset för att utröna om mina magbesvär och kopplingen till yrseln etc., mycket trevliga läkare och läkarstuderande där förresten, och det som kom fram efter alla provsvar och undersökning av "trycka på magen" så har jag numera diagnosen IBS = Irritable Bowel Syndrome. Möjligen med en magkatarr på det så jag ska göra en gastroskopi (me no like), för att se att där inte är något sår i magen. Har blivit lovad mycket droger :-)
Att ha IBS bekräftade ju faktiskt på sätt och vis mina envisa påståenden om att olika symtom har samband med magen, t.ex. har IBS-patienter mycket oftare ont i ryggen, trötthet, huvudvärk, fibromyalgi etc. Och man är fortfarande i forskningsstadiet inom många områden som har med IBS att göra så ingenting är omöjligt. Så att yrsel har samband med magen och IBS är mycket troligt. Så, now what? Jo, gastroskopi, konsultation med dietist och prova mig fram hur kosten och vissa medel för magen och livet i övrigt kan fungera i fortsättningen.

Så, nog om det. Imorgon är det ny vecka igen. Utvecklingssamtal med Gabriel (alltid lika spännande :-)
Och nästa söndag, den 30/5 blir det en kreativ gudstjänst kl.11 med texter ut Skrivarverkstadens arbete. Det blir spännande att se hur det kommer att utformas, jag har fått se vissa idéer och det blir bra. Dessutom är det ju Mors Dag så det blir tårta till kaffet.

Blessings!

Pingst
 

Living on a prayer

Jaha, det blev ju mycket bloggat se'n sist..... vi hade vår söndagsbrunch och det var verkligen en häftig gudstjänst då vi med bildernas hjälp kunde börja se Jesus ur olika synvinklar. Vi fick se bilder från olika delar av världen på Jesu födelse; olika händelser i Jesu liv och från sista måltiden. Coolt att se kinesiska och indonesiska bilder på dessa tillfällen och hur de konstnärerna tänkt sig att det hela såg ut. Gabriel gillade allra bäst Jesu födelse-bilden från Danmark - Legoland - Josf, Jesu och Maria som legofigurer. Kanske kunde vi efter detta anstränga oss att försöka se att Jesus kan visa sig på olika sätt för olika människor och att vi kan försöka se Jesus både i den svarthåriga, tatuerade och piercade ungdomen och i den 90-åriga linimentdoftande tanten. Jag tyckte det var bra.

I onsdags åkte jag och Magnus till Köpemhamn och jag fick min ansiktsbehandling av Sophia på Magasín du Nord. Det var en skön, avslappnande upplevelse som jag gärna gör om. Lite fika och promenad på Ströget blev det också innan vi åkte hem igen.

Så var det plötsligt söndag igen idag och min tur att predika på ämnet Bön - ett litet nätt ämne eller hur.....
Jag valde till slut att rubricera det hela "Living on a prayer" för visst är det så för oss som kallar oss kristna, att hela livet grundas på relationen, bönen, gemenskapen till Gud. Lyssna på predikan här.

Den enskilda bönestunden, andakten är viktig i våra liv, att läsa Bibeln, meditera (tänka) över texten och att be och lyssna, är viktiga ingredienser i andakten. 
Mäster Eckehart säger: ”Ju mer fridfull själen är, desto mer kraftfull, desto värdigare, djupare, mer upplysande och fullständig är bönen.”
Gud njuter av vårt sällskap och istället för att komma till Gud med en konsument-önskelista, ska vi komma med förväntan på ett möte med Guds eget jag, vilket ju egentligen är vars och ens största behov.

Ef.6:18
är ett av exemplen i Bibeln som uppmanar oss att be ständigt, ”be i er ande varje stund.”
Detta är ett bönesätt som vi ska använda oss av så vi kan hålla kanalerna öppna för den Helige Ande att leda oss i vardagen.

Sen har vi den gemensamma bönen, bönemöten hade man oftare förr,  mer sådant säger jag. Ta tiden – prioritera – bön tillsammans i tysthet och lyssnande, uttalad bön tillsammans. Gemensamma bönevandringar i stadsdelen, kanske , bönesamlingar för ett speciellt ämne t.ex. stadsdelen, "Sök din stads bästa."
Förbön för varandra är bättre när vi gör det tillsammans.
Colin Dye skriver : ”Det är viktigt att vi kan be tillsammans med andra så att församlingens gemensamma styrka och kraft kan bli förlöst. Detta hjälper också individen att hålla sig på vägen, med rätt fokus och rätt inriktning istället för att plötsligt spåra ur.”
Så jag tror vi behöver be oftare och mer tillsammans både för församlingens och individens skull och är man fler som ber blir kampen lättare för bön är en kamp, ett hårt arbete som man inbland inte kan se slutet på, men när vi stöttar varandra blir det bättre. Så "let's live on a prayer!"

Blessings!

Fika i Köpenhamn

Berg och dalar

Ja, så är verkligen livet, upp på höjden och sedan ner i dalen. Och ju högre berget är desto djupare blir dalen efteråt.
Efter den häftiga kicken förra lördagen då talkshowen var en succé och jag verkligen fick utlopp för mina sångardrömmar och talang så blev det rutchkana ner i en dalgång i början av veckan. Svårt att förklara, men både kroppen och själen har tyngt ner mig, gjort ont, gungat och varit allmänt nedrigt. Skit också! Just som allt verkade gå så bra framåt. Inte hjälpte det att gå till frissan heller i tisdags, jo, håret blev ju snyggt och plånboken platt, men dalgången var lika mörk och jobbig ändå.
Nåväl, det ska väl vända igen hoppas jag, det har det ju gjort förut.
Idag tog jag i alla fall mig till Johannas dans, den sista lektionen för terminen och jag är en mycket stolt mamma. Hon är fantastiskt duktig och dessutom hjälpledare i de flesta grupper och hon tycker det är roligt också.
Imorgon har vi Söndagsbrunch och Visuell Gudstjänst kl.11.00 på Frälsis, Limhamn. Du är välkommen om Du vill. Det blir jättebra och gott (jag har handlat...) Jag skriver mer om det senare. Nu ska jag ta min varma vetekudde runt nacken och sätta mig i soffan och läsa.

Och bara "for the record" - jag byter inte namn på bloggen fast jag blivit major. Jag är ju fortfarande "Kaptenen på skutan" och jag skriver loggen. Så det blir Captainsblogg framöver också.

Blessings!

RSS 2.0