"Kärleksmåltid"

I söndags inbjöd vi till "Söndagsmiddag på Frälsis" 12.30 med god fisk & skaldjursgryta samt köttbullar till barnen. Mellan varmrätten och dessert och kaffe fick vi lyssna till "Tänkvärt" med Mackan Andersson, vilket Ni kan lyssna på eller ladda ner från kårens hemsida.
Det här var kanske ett annorlunda sätt att fira gudstjänst, men om man tänker på hur Jesus gjorde så var det väldigt ofta som Han var hemma hos folk och åt middag. Han bjöd gärna hem sig själv till folk på mat och så delade de livet och samtalade med varandra och ingen gick oberörd därifrån. Den första församlingen, i Apostlagärningarna 2 i Bibeln, tillbringade mycket tid med att i hemmen "bryta brödet och dela måltid med varandra i jublande, uppriktig glädje".
Och det vi gjorde upplevde jag, trots att det inte var bröd och vin och "Kristi kropp och blod utgivet för mig", nästan som sakramentalt, som en verklig kärleksmåltid à Apg.2.
Vi som var samlade var människor i olika åldrar, samhällsklasser, tillvaro och bakgrund och vi kunde tillbringa några timmar tillsammans runt matborden och dela livet och samtala med varandra och Jesus fanns där hela tiden mitt ibland oss. Hur coolt som helst. Det var som en försmak av vad Gud har menat med Frälsningsarmén på Limhamn.

Lördagen var också en höjdare då vi hade Prylmarknad och det nog strömmade typ 100 pers. genom lokalen under dagen, varav de flesta säkert aldrig förut satt sin for på Frälsningsarmén. Nu var det visserligen alla prylar som lockade mest, men nu vet de i alla fall att vi finns och det här var inte sista gången vi hade det.

I rabatterna utanför blommar snart påskliljorna och våren gör sina tappra försök. Det inger hopp för framtiden.
På lördag är det temafrukost för män med temat "Under the sea". Kolla hemsidan för mer info.

Foten läker, imorgon är det en vecka kvar tills stiftet och bandaget åker av, det ska bli skönt.
Nu fortsätter vi att jobba för "Limhamn för Kristus"

Blessings!


Också en kärleksmåltid :-)

Så mycket kärlek

För tre veckor sedan eldhärjades pastorsparet Gnistes villa i Uddevalla och Håkan brännskadades svårt. Han ligger på sjukhuset i Linköping inlindad, i respirator, har varit helt nedsövd o.s.v. Gunilla, som drog ut Håkan ur huset, blev brännskadad på armen och barnen hade rökskador. Gunilla och barnen bor på ett hotell nu och återhämtar sig. En tillfällig lägenhet håller på att inredas åt dem så de har någonstans att bo tills villan är helrenoverad - om ett år eller så.
Jag följer Håkans status och deras vardag och församlingen Fristadens engegemang för sina pastorer och tårarna bara rinner nerför kinderna- Vilken kärlek!!!! Detta är verkligen församlingen när den fungerar som bäst. Bön för Håkan och familjen i kyrkan varje kväll, praktisk hjälp med mat, kläder och annat. En grupp som inreder den tillfälliga lägenheten och gör det med extra mycket omsorg och kärlek för att de ska kunna känna sig som hemma där. Ekonomisk hjälp från hela världen. Håkan reste mycket och var känd utomlands och massor av meddelanden om stöd och hjälp kommer in varje dag. Bloggen har ca 17000 besökare varje dag. Och Gunilla då, som lika gärna skulle kunnat ligga på golvet och gråta ut sin förtvivlan över sin svårt brännskadade man, ser framåt med hopp och tilltro och tar varje dag att tacka Gud för att de alla lever och för alla människor som stöttar och ber för dem. Hon vet att livet är skört och det är mycket bättre att leva och älska livet med Gud och sina medmänniskor än att gräma sig.
Tack Gunilla för att Du inger hopp hos andra bara genom den Du är. Tack Håkan för allt Du har gjort för andra människor i förbönstjänst och undervisande. Tack för den Du är. Du kommer att klara detta!
Tack Gud för Din nåd och Ditt helande!

Länk till artikel i Dagen >>
Länk till bloggen >>


Gunilla och Håkan Gniste

Leva med mål och mening - del 3

Idag var det dags för del 3 av Leva med mål och mening - finns att lyssna på i sin helhet här.
Idag handladet det om att vi är skapade att bli lika Kristus.

För att vi ska kunna bli mer lika Jesus så behöver vi umgås med Honom. "Säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är", det passar rätt bra här. Att bli lik Jesus, är egentligen ett annat uttryck för Helgelse. Det var ju hela poängen med att ha både Helgelsemöte och Frälsningsmöte på söndagarna, att både få fylla på och ge ut, vid två olika tillfällen. Vi behöver fatta beslutet att vi ska växa i tro och relation till Jesus.

I Fil.2 står det att vi ska arbeta med fruktan och bävan på vår frälsning. Det handlar om att ta ansvar och att Gud verkar tillsammans med oss och i oss.


Andligt växande är en process där lögner ersätts med sanningar. Jesus ber: Helga dem genom sanningen: Ditt ord är sanning. Guds Ande använder Guds Ord till att göra oss lika Guds Son. Guds ord liknar inget annat ord, det är levande, det är ande och liv. Gud sade och det blev - hela skapelsen finns för att gud sade. Utan Guds ord skulle inte du heller finnas. Guds Ord är den näring du behöver för att bli den du är ämnad att vara. Det är vår mat - Feed your mind - mind your food.


Det finns massor av biblar i omlopp idag men en bibel som står i bokhyllan är inte mycket att ha. För en del av oss kan det vara bra att banta och hålla igen på glass, godis och kakor, men i fallet Guds Ord, det levande brödet, maten, ska det inte vara återhållsamhet. Det ska hellre frossas i. Det finns alldeles för många svältfödda och undernärda troende idag som inte äter av det levande brödet. Ska vi växa att bli mer lika Jesus, så måste vi äta av eller förbli i Hans ord. Och det räcker inte med att tro på Bibeln, vi måste fylla våra tankar med den så att den heliga Anden kan förvandla mig med sin sanning. Ta till oss Guds Ord.

Att leva av, att äta Guds Ord är ett effektivt sätt att stå emot frestelser av olika slag. Jag har ett litet kort där det liggen en sovande hund och det står: Bästa sättet att stå emot en frestelse är att spela död.

Precis som att beslut måste fattas för att börja vilja växa och bli mer lik Jesus, måste vi besluta och välja väg när vi möter frestelser. Och varje gång du väljer att göra det rätta istället för att synda, växer du och blir mer lik Jesus.

När vi är och vill vara lärjungar till Jesus kommer vi aldrig att komma ifrån frestelser, "När du frestas..." står det i Bibeln, inte om du frestas. Kom ihåg att många andra har mött samma problem före dig. Det är ingen synd att frestas, det blir synd först då du faller för den.

När vi frestas är det på de områden där vi är som svagast. Är du svag för pengar kommer du med all säkerhet att frestas med pengar på något sätt; är det makt - kanske du får ett erbjudande om en mer upphöjd position fast du måste avskeda någon annan; är det sex - en ny sexig kollega kan göra närmanden, eller porrsidor börjar dyka upp på din dator o.s.v. Satan vet precis vad som får dig på fall och där kommer han att fresta dig. Lär dig känna igen mönstret och var beredd att styra bort tankarna.


Varför ska vi bli lika Jesus då? Varför ska vi växa?

Gud vill ha lärjungar som växer, inte frälsta bebisar som stannar kvar i bebisstadiet och lever på modersmjölk.

Nyfrälsta är som bebisar som måste få ta emot mycket mer än vad de ger ut, men sedan måste vi alla ta ansvar för vårt växande och mognande och själva äta av Guds Ord, vi kan inte leva på välling resten av livet.

Vi behöver också bli ordets görare, inte bara hörare, det har vi hört förut. Därför behöver vi växa och vi växer genom att göra - works both ways.

Men varför vill Gud ha mogna växande lärjungar? Jo, det är så Guds Rike utbreds - gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar.....

Här återkommer jag till Others - vad ni har gjort mot en av dessa minsta som är mina bröder det har ni gjort för mig.

Heart to God - Hand to man - så är det Guds Rike bryter fram och utbreds.

Vi behöver vara ljus och salt i ett annars ganska fördärvat samhälle. Göra skillnad med Guds vapenrustning som grund och stöd. Så, feed your mind - mind your food.

Som en påminnelse på att vi behöver växa och mogna som kristna fick vi alla var sitt solrosfrö att plantera i en kruka eller rabatt, för att vattna och vårda och på samma sätt ska vi läsa, ta till oss, vårda och tillämpa Guds Ord.

Blessings!

Bästa sättet att stå emot en frestelse........ spela död


Hallux Valgus....

.... har jag ingen kvar nu längre. Idag opererade jag vänsterfoten (gjorde höger 2004) och ska förhoppningsvis slippa ha ont när jag går i smalare skor än Musse Pigg-modeller :-)
Än så länge har bedövningen inte riktigt släppt, så jag mår rätt bra, men om jag minns rätt så lär jag ha rejält ont imorgon och ev. i natt. Nåja, smärta är tillfällig, jag kan ju med gott samvete ligga på soffan och läsa nå'n dag och det behövs alltid för att få inspiration, speciellt när livet oftast går i 200 km/tim.

På tal om det så blir det både Prylmarknad och "Söndagsmiddag på Frälsis" nästa helg. Kolla på hemsidan för mer info. Vi har också beställt en ny fana till flaggstången, den andra har blåst sönder och redan lagats för många gånger. Kan ni tänka er att en stor fana kostar över 2000 kr!! Så vill du hjälpa till att skänka pengar till den så sätt gärna in lite (el. mycket :-) på kårens plusgiro: 53 65 93 - 7   Tack på förhand.

Så, nu ska jag halta iväg till soffan och ha foten högt igen. Återkommer med djupare budskap en annan dag :-)

Blessings!



Leva med mål och mening - del2

Så var jag hemma igen efter fyra dagars kurs i Småland och direkt var det så mycket som skulle göras. Predikan fick skrivas på lördagskvällen - vilket inte alltid är att rekommendera, men jag visste ju att temat är Leva med mål och mening och just idag handlar det om Guds familj - församlingen.

Gud vill ha en familj och Han har skapat dig för att ingå i den. Det var tanken redan innan du föddes. Bibeln är en lång berättelse om hur gud skaffar sig en familj som ska älska Honom, ära Honom och regera med Honom i evighet. "Han har förutbestämt oss till att ha söners rätt genom Jesus Kristus och förenas med Honom" - Ef.1:5.
Alla är skapade av Gud men alla är inte Guds barn och det sörjer Han över.

Sättet att bli Guds barn, att komma in i Guds familj är att födas in i den, födas genom Jesu försoningsgärning, att acceptera vad Jesus gjort för oss och ta emot förlåtelse och upprättelse och ge vårt liv till Honom. Gal 3:26 säger: "Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Jesus Kristus".

Att vara inkluderad i Guds familj är den största ära och det största privilegium man någonsin kan få. Och du är kallad att tillhöra, inte bara tro.

Till och med i den fullkomliga, syndfria miljön i Edens lustgård sa Gud: "Det är inte bra att mannen är ensam". Vi är skapade till gemenskap, gjorda för att vara tillsammans, vara en familj och ingen av oss kan fullfölja Guds syften på egen hand.

Din relation med Kristus är personlig, men Gud har aldrig avsett att den ska vara privat. I Guds familj hör du ihop med var och en av de andra, och vi tillhör varandra för evigt. Bibeln säger att "Vi är en enda kropp i Kristus, men var för sig lemmar som är till för varandra". Att följa Kristus är att ha en tillhörighet, inte bara att tro. Vi är lemmar, kroppsdelar, i Hans kropp, som är kyrkan.


Kyrkan är en kropp - inte ett hus. Det är en organism inte en organisation. För att kroppens organ ska fylla sin funktion måste de vara insatta i kroppen och samma sak gäller Kristi kropp. Du är skapad för att spela en särskild roll, men du missar denna mening med livet om du inte knyts till en levande församling i din närhet. Du upptäcker din uppgift i livet genom relationer till andra.

Om ett organ tas ur kroppen kommer det att torka ihop och dö, det kan inte existera på egen hand och det kan inte du heller. Frånkopplat och avskuret från det pulserande blodet i kroppen vissnar ditt andliga liv ner och upphör med tiden att existera.


Att vara medlem i Guds familj är varken oviktigt eller något att ta lätt på. Kyrkan är Guds goda ordning för världen. Kyrkan är så viktig att Jesus har dött för den.

Vår tids individualistiska kultur har skapat många andligt föräldralösa som hoppar från den ena kyrkan till den andra utan identitet, ansvarighet eller engagemang. Många tror att man kan vara en god kristen utan att vara med i en kyrka eller ens gå på gudstjänst, men det skulle Gud inte hålla med om.

En församling ger dig identitet som sann troende; en församling leder dig ut ur självcentrerad isolering; en församling hjälper dig att växa i ditt andliga liv. Kristi kropp behöver dig; du tar del av Kristi uppdrag i världen; församlingen hjälper dig att inte glida tillbaka. Satan gillar troende som inte har kontakt med den levande kroppen, som är isolerade från Guds familj och inte är några andliga ledares ansvar. Han vet att de är försvarslösa och maktlösa inför hans angrepp.

Så kristenlivet är mer än bara

överlåtelse till Kristus. Det innefattar överlåtelse till andra kristna.

Gud vill att vi ska uppleva livet tillsammans, d.v.s. ha gemenskap med varandra.

Sann gemenskap är mycket mer än att bara ses vid gudstjänsten. Det handlar om att uppleva livet tillsammans. Gemenskapen inkluderar osjälvisk kärlek, uppriktigt deltagande, praktiskt tjänande, uppoffringar, medkänsla och alla andra "varandra-bud" som finns i NT.
Storleken har betydelse när det gäller gemenskap. Alla levande megakyrkor och större församlingar uppbyggda av smågrupper, cellgrupper, bönegrupper, rotegrupper, där den sanna gemenskapen förekommer. När gruppen är större än tio är risken stor att någon inte längre deltar. Jesus valde 12 lärjungar att undervisa om Gud. Han kunde valt fler, Han hade ingen brist på kandidater, men Han visste att om alla skulle delta så skulle det inte vara fler.
I en sann gemenskap känns äktheten; I en sann gemenskap finns ett givande och ett tagande. Vi är beroende av varandra; I en sann gemenskap känner människor empati. Att dela varandras smärta, att visa medkänsla. "Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag", säger Bibeln. I en sann gemenskap får människor ta emot barmhärtighet. Det är en nådens plats, där nåden vinner över rättvisan.


Det finns mycket positivt att uppleva i en grupp där man lever i sann gemenskap. Det är en viktig del av kristenlivet som inte kan förbises. I mer än tvåtusen år har kristna regelbundet samlats i små grupper för att ha gemenskap och vi är alla skapade för att ha gemenskap.

Så vi är kallade att tillhöra, inte bara tro.

Blessings!


Vad gör Gud glad?

Var gång ett barn föds till världen, ett under ibland oss sker, änglarna sjunger i himlen, Gud emot barnet ler.


Du är skapad för att glädja Gud!

I samma stund som du föddes in i världen fanns Gud där som en osynlig närvaro och log över den nya människan. Han ville att du skulle leva, och att du kom gjorde Honom glad. Gud behövde inte skapa dig, men han valde att skapa dig för sitt eget nöjes skull. Du finns för Hans skull, till Hans ära, Hans avsikter och Hans glädje.


Det främsta syftet med ditt liv är att göra Gud glad, att leva till Hans behag. Detta bekräftar ditt värde, du är inte betydelselös. Om du är så viktigt för Gud och om Han ser dig som tillräckligt värdefull för att få vara med Honom i evigheten - då är du verkligen betydelsefull. Du är ett Guds barn och du ger Gud en glädje som Han inte får av något annat som Han har skapat. Det har ända sedan början varit Hans bestämda avsikt att göra oss till medlemmar i Hans egen familj genom att sända Jesus Kristus för att Han skulle dö för oss...därför att Han själv ville det.


Gud har också utrustat oss med fem sinnen och känslor för att vi ska kunna njuta av livet, inte bara uthärda det. Orsaken till att vi kan njuta är att Gud har skapat oss till Sin avbild. Vi glömmer ofta att Gud också har känslor. Han känner mycket djupt. Bibeln säger att Gud sörjer, blir svartsjuk, och arg, känner medlidande, ömhet, sorg och sympati, och även lycka, glädje och tillfredsställelse. Gud älskar, gläder sig, njuter, jublar, uppskattar och till och med skrattar.

Och vi är skapade för att glädja Gud.

Ett liv för att glädja Gud och tillbedjan är egentligen samma sak, på många sätt. Kanske vi tänker oss att tillbedjan bara är när vi sjunger lovsång i gudstjänsten med uppsträckta händer, eller i meditationen, tystnaden och umgänget med Gud genom Hans Ord, att tillbedjan bara sker i gudstjänsten, i kyrkobyggnaden. Men tillbedjan är lika mågfacetterad som en diamant, det är mycket mer än musik och sång, mycket mer än de knäppta eller uppsträckta händerna. Tillbedjan är att leva ett liv som behagar Gud, ett liv som gläder Gud, ett liv där vi hela tiden är i kontakt med Gud och längtar efter mer av Honom och mer av Hans vägledning och Hans liv i vårt liv.
Tänk att vi har det privilegiet - att få vara vän med den allsmäktige, fullkomlige, allvetande. Gud är både helighet och en öppen famn. Helighet som är så stor och mäktig att vi knappast kan greppa det och samtidigt en öppen famn för oss att krypa in i och ett knä att krypa upp i.
Gud blir glad när vi närmar oss Honom, när vi öppnar oss för Honom och längtar efter att få vara med Honom hela tiden.

Du är värdefull för att Gud vill det, oavsett om någon människa tycker annorlunda. Du är skapad för att glädja Gud!

Blessings!

och Gud ler......


Leva med mål och mening - del 1

Så har vi då börjat läsa boken "Leva med mål och mening" och i söndags anknöt predikan till denna, vilket fler predikningar fram till Påsk kommer att göra. 
I våra liv drivs vi av olika saker. Alla drivs vi av något. De här 40 dagarna då vi läser boken "Leva med mål och mening" och då alla samlingar vi har på något sätt refererar till innehållet i den, ska vi förhoppningsvis finna bra saker att drivas av och kunna leva fokuserat på det som är viktigt.
Olika saker som kan driva en människa idag är t.ex. skuld - att hela tiden ångra sig, jagas av det som varit, låta det förflutna bestämma framtiden. Det är förrödande. Bitterhet och vrede är andra drivkrafter - man kommer aldrig över oförrätter utan genomlever dem om och om igen och det är alltid värst för den som bär på bitterheten.  Bibeln säger: Grämelse tar livet av dåren, förbittring dräper den oförnuftige, Job.5:2
En annan drivkraft är rädsla - kanske p.g.a. sin uppväxt eller att något traumatiskt har hänt. Rädsla är ingen bra drivkraft, man vågar inte ta några risker och kommer ingen vart i livet, det blir som ett fängelse. Rädsla finns inte i kärleken, säger Bibeln och Gud är kärlek. Materialism - ytterligare en drivkraft - längtan efter att alltid vilja ha mer, större och dyrare för att bli lyckligare. De flesta av oss vet nog att så inte är fallet ändå. Ägodelar är bara tillfällig lycka - tills det kommer en ny....

Behovet av att bli bekräftad är något många drivs av. Det ser vi inte minst i alla dokusåpor, veckotidningar etc. Kompistrycket; man låter sig styras av förväntningar, både sanna och falska. Att försöka vara alla till lags är bara en väg till misslyckande, det funkar inte - ingen kan tjäna två Herrar, säger Jesus. Alla dessa drivkrafter och flera leder

bara till onödig stress och ett oförverkligat liv.


Att leva ett liv med mål och mening är det vi alla behöver idag. I detta stressande samhälle där vi har alla dessa andra drivkrafter runt omkring oss. Att ha ett mål, ett syfte i livet ger mening. Gud skapade oss människor för att ha ett mål, ett syfte, och det är därför bokrean översvämmar med självhjälpsböcker, astrologi, tarotkort, parapsykologi etc. för vi söker alla ett syfte och mening med livet. Utan Gud har livet inget syfte och ingen mening och utan mening har livet ingen betydelse, inget hopp. Så mycket hopplöshet vi ser i vårt samhälle, en brist på mening och mål.
Ett syfte förenklar ditt liv. Det definierar vad du gör och vad du inte gör. Det blir en måttstock för vilka aktiviteter som är viktiga och vilka som inte är det. Fråga bara: Hjälper detta mig att fullfölja något av Guds mål för mitt liv?

Det är bra med simultankapacitet, men ibland blir det för många järn i elden och risken att det blir för mycket är överhängande och det leder till stress, trötthet och kluvenhet. Det är omöjligt att göra allt vad andra vill att du ska göra, du har bara tid att göra Guds vilja. Om du inte hinner med allt, betyder det att du försöker göra mer än vad Gud avsett för dig - eller att du tittar för mycket på TV eller spelar datorspel. Ett liv med mål och mening leder till en enklare livsstil och ett sundare tidsschema. Det är en myt att den som har mest fylld almanacka är viktigast.
Ett syfte gör dig också fokuserad. Du får lägga kraft och energi på det som är viktigt. Du blir effektiv när du blir selektiv. Detta har ni hört förut, även om ni inte läser boken just nu. Att forma livet runt Jesus, att sätta allt annat i relation till Honom för att se vad som är viktigast och göra det. Många människor irrar runt utan att komma någon vart. Utan mål/ syfte ändrar man riktning hela tiden, byter jobb, byter fru / man, byter församling o.s.v. i hopp om att förändringen ska ge tillfredsställelse och fylla tomheten i hjärtat, men problemen löses inte så för man saknar fortfarande fokusering och mening. Bibeln säger: Var inte oförståndiga, utan försök förstå vad som är Herrens vilja, Ef.5:17
Ett fokuserat liv, ett liv med mål och mening, är så vitalt och kan uträtta så mycket betydelsefulla saker.
Och om du vill att livet ska betyda något måste du fokusera. Sluta med mångsysslandet, du kan inte hinna med allt - vilket jag konstant måste påminna mig själv om -  gör mindre, rensa bort även sådant som är gott och gör det som är viktigast. Förväxla aldrig aktivitet med produktivitet. Du kan vara strängt upptagen utan att ha något mål, men vad är det för mening med det? Att ha ett mål, ett syfte, motiverar dig. Har man ett mål blir man engagerad. Ingenting ger energi i lika hög grad som ett tydligt mål, och har du inget mål blir allting jobbigt och meningslöst och vi dräneras på energi.
Ett mål / syfte förbereder sig också för evigheten. Många människor vill leva så att de skapar ett arv som är bestående här på jorden är de är borta.  Men det som ytterst betyder något är inte vad andra säger om ditt liv utan vad Gud säger, för allt annat, allt jordiskt kommer att blekna. Det som betyder något i slutändan är om du tagit emot vad Jesus gjort för dig, om du lärt dig älska Honom och lita på Honom. Och vad du gjort med det Gud gett dig, ditt liv, gåvor, talanger, om du använt dem för dig själv eller för det som Gud avsett.
Så, vad är din drivkraft i livet? Behöver du en ny fokusering på ditt liv? Ta chansen och be Gud visa dig Hans plan och vilja med ditt liv.

Nedan är länken till en video med Team Hoyt. Där ser ni fokus, mål, mening och massor av kärlek. Låt tårarna komma!

Blessings!

Team Hoyt


RSS 2.0