Leva med mål och mening - del2

Så var jag hemma igen efter fyra dagars kurs i Småland och direkt var det så mycket som skulle göras. Predikan fick skrivas på lördagskvällen - vilket inte alltid är att rekommendera, men jag visste ju att temat är Leva med mål och mening och just idag handlar det om Guds familj - församlingen.

Gud vill ha en familj och Han har skapat dig för att ingå i den. Det var tanken redan innan du föddes. Bibeln är en lång berättelse om hur gud skaffar sig en familj som ska älska Honom, ära Honom och regera med Honom i evighet. "Han har förutbestämt oss till att ha söners rätt genom Jesus Kristus och förenas med Honom" - Ef.1:5.
Alla är skapade av Gud men alla är inte Guds barn och det sörjer Han över.

Sättet att bli Guds barn, att komma in i Guds familj är att födas in i den, födas genom Jesu försoningsgärning, att acceptera vad Jesus gjort för oss och ta emot förlåtelse och upprättelse och ge vårt liv till Honom. Gal 3:26 säger: "Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Jesus Kristus".

Att vara inkluderad i Guds familj är den största ära och det största privilegium man någonsin kan få. Och du är kallad att tillhöra, inte bara tro.

Till och med i den fullkomliga, syndfria miljön i Edens lustgård sa Gud: "Det är inte bra att mannen är ensam". Vi är skapade till gemenskap, gjorda för att vara tillsammans, vara en familj och ingen av oss kan fullfölja Guds syften på egen hand.

Din relation med Kristus är personlig, men Gud har aldrig avsett att den ska vara privat. I Guds familj hör du ihop med var och en av de andra, och vi tillhör varandra för evigt. Bibeln säger att "Vi är en enda kropp i Kristus, men var för sig lemmar som är till för varandra". Att följa Kristus är att ha en tillhörighet, inte bara att tro. Vi är lemmar, kroppsdelar, i Hans kropp, som är kyrkan.


Kyrkan är en kropp - inte ett hus. Det är en organism inte en organisation. För att kroppens organ ska fylla sin funktion måste de vara insatta i kroppen och samma sak gäller Kristi kropp. Du är skapad för att spela en särskild roll, men du missar denna mening med livet om du inte knyts till en levande församling i din närhet. Du upptäcker din uppgift i livet genom relationer till andra.

Om ett organ tas ur kroppen kommer det att torka ihop och dö, det kan inte existera på egen hand och det kan inte du heller. Frånkopplat och avskuret från det pulserande blodet i kroppen vissnar ditt andliga liv ner och upphör med tiden att existera.


Att vara medlem i Guds familj är varken oviktigt eller något att ta lätt på. Kyrkan är Guds goda ordning för världen. Kyrkan är så viktig att Jesus har dött för den.

Vår tids individualistiska kultur har skapat många andligt föräldralösa som hoppar från den ena kyrkan till den andra utan identitet, ansvarighet eller engagemang. Många tror att man kan vara en god kristen utan att vara med i en kyrka eller ens gå på gudstjänst, men det skulle Gud inte hålla med om.

En församling ger dig identitet som sann troende; en församling leder dig ut ur självcentrerad isolering; en församling hjälper dig att växa i ditt andliga liv. Kristi kropp behöver dig; du tar del av Kristi uppdrag i världen; församlingen hjälper dig att inte glida tillbaka. Satan gillar troende som inte har kontakt med den levande kroppen, som är isolerade från Guds familj och inte är några andliga ledares ansvar. Han vet att de är försvarslösa och maktlösa inför hans angrepp.

Så kristenlivet är mer än bara

överlåtelse till Kristus. Det innefattar överlåtelse till andra kristna.

Gud vill att vi ska uppleva livet tillsammans, d.v.s. ha gemenskap med varandra.

Sann gemenskap är mycket mer än att bara ses vid gudstjänsten. Det handlar om att uppleva livet tillsammans. Gemenskapen inkluderar osjälvisk kärlek, uppriktigt deltagande, praktiskt tjänande, uppoffringar, medkänsla och alla andra "varandra-bud" som finns i NT.
Storleken har betydelse när det gäller gemenskap. Alla levande megakyrkor och större församlingar uppbyggda av smågrupper, cellgrupper, bönegrupper, rotegrupper, där den sanna gemenskapen förekommer. När gruppen är större än tio är risken stor att någon inte längre deltar. Jesus valde 12 lärjungar att undervisa om Gud. Han kunde valt fler, Han hade ingen brist på kandidater, men Han visste att om alla skulle delta så skulle det inte vara fler.
I en sann gemenskap känns äktheten; I en sann gemenskap finns ett givande och ett tagande. Vi är beroende av varandra; I en sann gemenskap känner människor empati. Att dela varandras smärta, att visa medkänsla. "Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag", säger Bibeln. I en sann gemenskap får människor ta emot barmhärtighet. Det är en nådens plats, där nåden vinner över rättvisan.


Det finns mycket positivt att uppleva i en grupp där man lever i sann gemenskap. Det är en viktig del av kristenlivet som inte kan förbises. I mer än tvåtusen år har kristna regelbundet samlats i små grupper för att ha gemenskap och vi är alla skapade för att ha gemenskap.

Så vi är kallade att tillhöra, inte bara tro.

Blessings!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0