"Det som göms i snö...." och Bibeläventyr

Jag brukar inte gnälla så mycket, det finns det så många andra som gör, men idag ägnar jag en liten bit av detta blogginlägg till gnäll. Och de som är föremål för mitt gnäll är hundägare som inte plockar upp hundbajset.
Det verkar som att så fort det har snöat ett tag så är det ok att sparka snö över hundens bajs och gömma det istället för att plocka upp det. Vad är det för fasoner? Nu har det töat några dagar här och man kan inte ta en promenad och njuta av omgivningen för man måste hela tiden titta ner på trottoaren så man inte trampar i hundbajset som ligger överallt. Också alla offentliga gräsmattor runt om utmärks av hundbajs. Jag tänker på att sätta upp en skylt på gräsmattan framför kåren där det ska stå: Hundar är varmt välkomna att göra sina behov på vår gräsmatta under förutsättning att medföljande människa plocker upp det och tar det med sig.
Så, skaffa inte hund om du inte kan sköta allt runt omkring!

Nog med gnäll.

Idag hade vi Bibeläventyrsgudstjänst med vår egen Bibeläventyrare: Rosmari Andersson.
Med hjälp av trolleritrick, presenter, bilder som vi fick hjälpas åt att sortera och skyltar som vi satte upp fick vi lära oss att Bibeln är Guds Ord fast det ibland kan tyckas tråkigt på utsidan; Gamla testamentets berättelser och händelsers kronologi och Israels karta. Vi fick också rappa de tio budorden - coolt.
Ni som missade denna har en chans till nämligen den 28/3, då blir det nå't liknande, det finns tydligen många timmars material att presentera Guds Ord på detta äventyrliga sätt. Tack Rosi!

Veckan som gick var det sportlov för barnen så tjejerna var hemma hela veckan medan Gabriel var på fritids mesta tiden. Imorgon börjar vardagen för dem igen med lektioner och läxor och allt annat roligt förstås :-)

onsdag kl.18 startar skrivarcirkeln på kåren. Har du inte anmält dig men vill vara med så är det ok att bara dyka upp, du är välkommen!

Så går livet vidare med träning och allt som behövs för att det ska funka. Ber till Gud om en vecka med ny kraft och hälsa och att meterologerna som spår kallare väder ska ha fel......

Blessings!

Trolleritrick!

Alla Bibelns Böcker!

When life hurts

Temat för gudstjänsten igår, söndag, var egentligen "Prövningens stund", men jag valde att tala om "När livet gör ont".
Förut försökte jag ofta lista ut svaren på de svåra frågorna och sedan stolt ta fram dem. Nu är det mycket annorlunda. Jag har inga enkla svar. Vet inte varför vissa blir mirakulöst helade från olika åkommor och andra inte blir det. Vet inte varför olyckor händer vissa och inte andra. Vet inte varför onda saker händer goda människor och goda saker händer onda människor. Det är nog bara att konstatera – det finns inga enkla svar.
Ändå ville jag försöka lotsa oss igenom detta ämne om smärta och lidande och Guds plats i det.

Om man promenerar i en park på våren och ser den underbara naturen så för ett ögonblick kan allt verka perfekt med världen. Skapelsen reflekterar Guds storhet som en tavla reflekterar en konstnärs genialitet. Men om man tittar närmare så kan man märka smärta och lidande överallt. Djur äter upp varandra i cirkeln – äta eller ätas. Alla människor genomlider djupa personliga sorger. En del av oss förstör varandra. Allting som lever möter fördärv, olycka eller sjukdom – och slutligen dör vi.
Man kan, och många gör nog, se på smärta som Guds enda stora goof, misstag i en annars imponerande värld. Varför skulle Han förstöra en så fin värld genom att infoga smärta? Det hade ju varit mycket lättare att lita på och respektera Honom utan skador och lidande. Kunde Han bara inte låtit det vara?

Fysisk smärta - är faktiskt livsviktig för oss. Det finns en värld utan fysisk smärta och det är i en kropp som lider av spetälska. De kan inte känna fysisk smärta och det är just det som är det tragiska i sjukdomen, för alla kroppsliga deformiteter kommer just av att de inte känner något. De kan gå över söndrigt glas och skära upp sig, de kan klämma fingrar och tår, de kan hålla för hårt i saker och ting och tappa delar av handen etc. De kan bli blinda för att smärtcellerna som säger åt dem att blinka funkar inte. Mycket som vi tar för givet i livet kan de inte göra av fara för livet.
Smärtceller behövs i oss annars skulle sport för riskabelt; inget sex, för sexuell njutning bärs allra mest av smärtceller; våra liv skulle vara utsatta för dödlig fara, vi skulle inte kunna känna en brusten blindtarm, hjärtinfarkt eller hjärntumör.Så smärta är inte Guds misstag eller ett sätt att få oss att bli olyckliga utan något vi behöver för vårt beskydd och ett exempel på Guds kompetens, inte inkompetens.
Men, det handlar ju inte bara om fysisk smärta, utan lidande i stort. Det kan ju handla om blindhet, dövhet, något handikapp som inte gör fysiskt ont men som gör att man inte kan leva och fungera fullt ut, yrsel som jag själv dras med, tinitus, dyslexi. Det kan vara känslomässigt lidande, depression; det kan vara sorg och saknad, hjärtesorg etc. Relationsproblem; ekonimiska problem, ja, det finns hur mycket lidande som helst.

Varför jag? Frågar vi nästan automatiskt när något dåligt händer oss.
*Tvåtusen bilar körde i regnet på motorvägen – varför sladdade min ut i väggrenen?
*Av alla barn som går i den skolan – varför blev min son skjuten av en galning?
*En sällsynt typ av cancer drabbar bara en av hundra – varför skulle min far behöva få den?
Och så vidare. Alla dessa frågor förmodar att Gud på något sätt var direkt ansvarig för dessa lidanden.Få av oss kan undvika att ställa sådana frågor när vi drabbas av lidande. Vi söker efter något som Gud straffar oss för eller ifrågasätter Guds rättvisa. Eller så får vi hjälp med dessa frågor genom ”kristna vänner” – vad kan du ha gjort för att ha hamnat här? Du kanske inte ber tillräckligt? Du måste ha större tro! Och så gör vi varandra mer illa istället.
Men mitt i detta lidande då, vad det nu vara må, så frågar man sig ofta, var finns Gud? Bryr Han sig? Jag personligen har många gånger ropat, skrikit, viskat, gråtit, undrat – hallå!!!! Var är Du, GUD!!!! Rakt ut i tystnaden.

Jesus tillbringade mycket av Sin tid här på jorden bland lidande människor och Hans respons till dem visar hur Gud känner när det gäller smärta. Jesus grät när Lasaros dog, Jesus helade sjukdomar ofta. Så vi kan se på Jesus om vi undrar hur Gud känner för lidande. Faktum är ju att Gud tog på sig smärtan.
Samme Gud som är universums Skapare och upprätthållare, samme Gud valde att själv ta på sig världens lagar, också smärtans. Och faktum är att under sitt liv på jorden utstod Jesus mycket mer smärta och lidande än de flesta av oss någonsin kommer att känna.
Marcus Birro säger att "Sorgen är inget straff, den är ett kvitto på att vi levt". Tänkvärt!

Men Jesus, vår lidande Frälsare och helare, stannade ju inte på jorden. Vi kan inte åka till Jerusalem och boka ett helandemöte med Honom, så hur kan vi få uppleva Hans kärlek på ett påtagligt sätt idag då?
Ja, vi har ju den Helige Ande förstås och vi har Guds löfte om framtiden när Gud ska ställa allt tillrätta, och vissa blir mirakulöst helade nu också, men annars då, just nu?
Jo, det är här kyrkan kommer in i bilden, alla som kallar sig kristna och efterföljare till Kristus, ”Kristi kropp”. Vi kristna är kallade att representera det Kristus är – Hans Ord, Hans beröring, Hans omsorg – speciellt till dem som lider.
Att hjälpa en sjuk att handla mat, någon skadad att städa, hålla en gammal ensam människa sällskap, trösta någon som är ledsen, hålla om någon som är rädd.
Det kanske är så att de bästa svaren på frågorna som kommer fram när livet gör ont, finns att finna i kyrkan, Kristi kropp. Genom att betjäna dem som lider, låter vi Guds tröst överflöda genom oss och på så sätt visar vi världen hurdan Gud verkligen är. Var finns Gud på Haiti? Jo, i de människor som i kärlek hjälper dem som lider....
Vi som Kristi kropp får visa Guds kärlek och omsorg om dem som lider, både bland oss själva och bland människor runt omkring oss. Då kan vi få uppleva Guds kärlek på ett påtagligt sätt, precis som de kunde som levde nära Jesus då Han levde på jorden.
"Bara i Dig har min själ sin ro, bara i Dig, min Gud!"

Blessings!


Heliga kor, fortsatt vinter och Valentine!

Så är det fredag och på radion talar de om att ett nytt snöoväder är på väg in över Skåne, klass 1 varning har utfärdats och hårda, nordostliga vindar har vi att se fram emot. Blä!! Till och med barnen har börjat tröttna nu på vintern och längtar efter tö och värme. På gräsplanen mitt emot vårt hem har lastbilar kommit och dumpat snö så vi har ett berg här utanför. Förra helgen var där barn som åkte pulka där. Vi kommer nog ha snö fram till Pingst där.
 I tisdags hade jag besök på kvällen inne på kåren av prästen Catharina Segerbank och hennes konfirmander, typ 20 st åttonde-klassare. Jag berättade om Frälsningsarmén och de fick ställa frågor. Det gick bra, de ganska väluppfostrade, eller ja, typ. Jag är imponerad av Catharina och hennes kollegor som varje år åker 5 dagar till Prag med alla konfirmanderna för att de ska få se minnesmärkena efter 2:a världskriget bl.a. Tänk själv, 80 ungdomar i bussar från kl.6 på morgonen till 23 på kvällen både dit och hem + vistelsen där under ganska primitiva förhållanden. Vilka hjältar! Inget för mig alltså :-)

Våra marsvin, Puff och Alvin, kommer bra överens nu. Lille Alvin är en tuffing och Puff är snäll mot honom. De verkar trivas bra ihop. Skönt.

På söndag är det ju Valentine's Day och handeln överflödar av hjärtan, choklad och kärleksgåvor. Funderade på vad jag skulle predika om på söndag, temat för kyrkoårets söndag är ju "Kärlekens väg" och jag har ju redan talat på det ämnet ett antal gånger. Så ringer min käre vän, Mackan, och erbjuder sig att predika på söndag för han hade en idé. Naturligtvis får han det, så nu blir det åter igen en spännande gudstjänst på söndag kl.11. Välkommen!

I rubriken skrev jag "Heliga kor" och jag bara måste göra reklam för Holy Cow BBQ, ett web-radio program som Mackan Andersson och Patrik Olterman spelar in med jämna mellanrum, där de samtalar om frågor om tro och liv etc. på ett roligt och intressant sätt och dit man kan få maila in frågor och åsikter. Jättebra sätt att tillbringa en stund då och då och lyssna på. Gör det.

Blessings!

Berättelsen vi är en del av

Idag var det en kreativ gudstjänst på FA, Limhamn, med Guds Ord i centrum. Vi skapade en "predikan" tillsammans. Hur vår berättelse får plats i den stora berättelsen och hur den stora berättelsen passar in i vår berättelse. Ja, det kan låta kryptiskt, men det är därför ni ska komma till våra gudstjänster, så får ni själva vara med om det spännande :-)

Våra livsberättelser ser ju så olika ut men ändå kanske vi kan få in Guds berättelse i våra liv och se att det passar på ett övernaturligt ( eller kanske ändå naturligt) sätt.

Nåja, veckan som gick var en vecka av liv och död, sorg och glädje. I fredags fick vi avliva vårt lilla marsvin Piff, han hade fått en gigantisk urinsten som letat sig ut i urinröret och den gick varken att få fram eller tillbaka, så efter några timmars försök på operationsbordet, fick han sova vidare och resa till marsvinshimlen. Tack och lov att han var försäkrad........ Så var puff ensam kvar.
Efter barnens många tårar och sörjande blev det ett nytt marsvin som får bli Puffs kompis. Han inköptes i lördags och heter Alvin, 7½ vecka gammal. Ska genast skaffa försäkring på honom också. Vi har just satt dem i samma bur så de kan lära sig att leva ihop, så det är fullt ös emellanåt.

Vintern har oss fortfarande i sitt grepp och att ta sig förbi vallarna vid trottoarkanterna är inte helt enkelt. Nu är det ju februari och om två veckor (v8) är det sportlov här. Har inte snön försvunnit innan så hoppas jag verkligen att den gör det efter det. Vår är vad jag längtar efter nu, ja, sedan länge.

Vår vill jag också ha när det gäller min hälsa. Visst, jag tränar, gör yrselövningar, går på Kbt etc. men vissa dagar känns det bara som om ruta ett är den jag står på, fortfarande. Jag längtar efter att bli befriad från det fängelse som yrseln satt mig i och även om jag försöker leva något sånär normalt trots (eller med) yrseln så är det en kamp som jag helst vill kunna avsluta snart. Så åter igen, du som ber, fortsätt be för snar bättring och fullkomligt helande.

Ny vecka imorgon och den avslutas med Alla Hjärtans Dag på söndag. Glöm inte det.

Blessings!

Piff - Saknar dig!

Alvin - Välkommen!

RSS 2.0