Leva med mål och mening - del 1

Så har vi då börjat läsa boken "Leva med mål och mening" och i söndags anknöt predikan till denna, vilket fler predikningar fram till Påsk kommer att göra. 
I våra liv drivs vi av olika saker. Alla drivs vi av något. De här 40 dagarna då vi läser boken "Leva med mål och mening" och då alla samlingar vi har på något sätt refererar till innehållet i den, ska vi förhoppningsvis finna bra saker att drivas av och kunna leva fokuserat på det som är viktigt.
Olika saker som kan driva en människa idag är t.ex. skuld - att hela tiden ångra sig, jagas av det som varit, låta det förflutna bestämma framtiden. Det är förrödande. Bitterhet och vrede är andra drivkrafter - man kommer aldrig över oförrätter utan genomlever dem om och om igen och det är alltid värst för den som bär på bitterheten.  Bibeln säger: Grämelse tar livet av dåren, förbittring dräper den oförnuftige, Job.5:2
En annan drivkraft är rädsla - kanske p.g.a. sin uppväxt eller att något traumatiskt har hänt. Rädsla är ingen bra drivkraft, man vågar inte ta några risker och kommer ingen vart i livet, det blir som ett fängelse. Rädsla finns inte i kärleken, säger Bibeln och Gud är kärlek. Materialism - ytterligare en drivkraft - längtan efter att alltid vilja ha mer, större och dyrare för att bli lyckligare. De flesta av oss vet nog att så inte är fallet ändå. Ägodelar är bara tillfällig lycka - tills det kommer en ny....

Behovet av att bli bekräftad är något många drivs av. Det ser vi inte minst i alla dokusåpor, veckotidningar etc. Kompistrycket; man låter sig styras av förväntningar, både sanna och falska. Att försöka vara alla till lags är bara en väg till misslyckande, det funkar inte - ingen kan tjäna två Herrar, säger Jesus. Alla dessa drivkrafter och flera leder

bara till onödig stress och ett oförverkligat liv.


Att leva ett liv med mål och mening är det vi alla behöver idag. I detta stressande samhälle där vi har alla dessa andra drivkrafter runt omkring oss. Att ha ett mål, ett syfte i livet ger mening. Gud skapade oss människor för att ha ett mål, ett syfte, och det är därför bokrean översvämmar med självhjälpsböcker, astrologi, tarotkort, parapsykologi etc. för vi söker alla ett syfte och mening med livet. Utan Gud har livet inget syfte och ingen mening och utan mening har livet ingen betydelse, inget hopp. Så mycket hopplöshet vi ser i vårt samhälle, en brist på mening och mål.
Ett syfte förenklar ditt liv. Det definierar vad du gör och vad du inte gör. Det blir en måttstock för vilka aktiviteter som är viktiga och vilka som inte är det. Fråga bara: Hjälper detta mig att fullfölja något av Guds mål för mitt liv?

Det är bra med simultankapacitet, men ibland blir det för många järn i elden och risken att det blir för mycket är överhängande och det leder till stress, trötthet och kluvenhet. Det är omöjligt att göra allt vad andra vill att du ska göra, du har bara tid att göra Guds vilja. Om du inte hinner med allt, betyder det att du försöker göra mer än vad Gud avsett för dig - eller att du tittar för mycket på TV eller spelar datorspel. Ett liv med mål och mening leder till en enklare livsstil och ett sundare tidsschema. Det är en myt att den som har mest fylld almanacka är viktigast.
Ett syfte gör dig också fokuserad. Du får lägga kraft och energi på det som är viktigt. Du blir effektiv när du blir selektiv. Detta har ni hört förut, även om ni inte läser boken just nu. Att forma livet runt Jesus, att sätta allt annat i relation till Honom för att se vad som är viktigast och göra det. Många människor irrar runt utan att komma någon vart. Utan mål/ syfte ändrar man riktning hela tiden, byter jobb, byter fru / man, byter församling o.s.v. i hopp om att förändringen ska ge tillfredsställelse och fylla tomheten i hjärtat, men problemen löses inte så för man saknar fortfarande fokusering och mening. Bibeln säger: Var inte oförståndiga, utan försök förstå vad som är Herrens vilja, Ef.5:17
Ett fokuserat liv, ett liv med mål och mening, är så vitalt och kan uträtta så mycket betydelsefulla saker.
Och om du vill att livet ska betyda något måste du fokusera. Sluta med mångsysslandet, du kan inte hinna med allt - vilket jag konstant måste påminna mig själv om -  gör mindre, rensa bort även sådant som är gott och gör det som är viktigast. Förväxla aldrig aktivitet med produktivitet. Du kan vara strängt upptagen utan att ha något mål, men vad är det för mening med det? Att ha ett mål, ett syfte, motiverar dig. Har man ett mål blir man engagerad. Ingenting ger energi i lika hög grad som ett tydligt mål, och har du inget mål blir allting jobbigt och meningslöst och vi dräneras på energi.
Ett mål / syfte förbereder sig också för evigheten. Många människor vill leva så att de skapar ett arv som är bestående här på jorden är de är borta.  Men det som ytterst betyder något är inte vad andra säger om ditt liv utan vad Gud säger, för allt annat, allt jordiskt kommer att blekna. Det som betyder något i slutändan är om du tagit emot vad Jesus gjort för dig, om du lärt dig älska Honom och lita på Honom. Och vad du gjort med det Gud gett dig, ditt liv, gåvor, talanger, om du använt dem för dig själv eller för det som Gud avsett.
Så, vad är din drivkraft i livet? Behöver du en ny fokusering på ditt liv? Ta chansen och be Gud visa dig Hans plan och vilja med ditt liv.

Nedan är länken till en video med Team Hoyt. Där ser ni fokus, mål, mening och massor av kärlek. Låt tårarna komma!

Blessings!

Team Hoyt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0