Änglar

Idag, söndag, kyrkornas gudstjänst-tema:  Änglarna. Även jag talade om änglar i gudstjänsten idag och vi sjöng lovsånger till Gud tillsammans med alla Hans änglar. Dagen heter också Den Helige Mikaels dag, Mikael är en av ärkeänglarna, som oftast nämns tillsammans med Gabriel, Rafael och ibland Uriel. Ja, det finns många berättelser och olika traditioner som berättar om ärkeänglarna och alla andra änglar och massor av böcker som behandlar ämnet. Änglarnas uppgifter är att tjäna Gud och människor - precis det som är kyrkans uppgift.
I och för sig är det anmärkningavärt att ärkeänglarna har manliga namn när de flesta änglar avbildas som kvinnliga gestalter i långa vita, skinande klänningar eller som överviktiga barn med klotrunda kinder, som bokmärken.

TIll vardags pratar man ju ibland om änglavakt, att man hade en skyddsängel som räddade en undan en olycka eller så. Oftast är det om någorn kliver oskadd ur ett bilvrak eller liknande eller nå'n som faller från hög höjd och klarar sig.
Men änglarna är inte bara en himmelsk utryckningskår, nej, de är helt och fullt engagerade i människors livsöde. Deras största längtan är att människor lägger sina liv i Guds sårmärkta händer och får ro där och det är detta Jesus har i tankarna när Hans säger att det blir fest i himlen varje gång någon vänder om och lägger sitt liv i Guds hand. Då har änglarna party. Tänk vilket partajande det måste vara i himlen då när ca 30000 kineser blir frälsta varje dag!!! Men änglarna klarar av att festa.

Alla som har barn vet att även om de, som vår son Gabriel, har änglanamn, så är de inte alltid änglar. Däremot säger Jesus att alla barn har änglar som alltid ser den himmelske Faderns ansikte. Så dyrbara är barnen, jordens minsta, för Gud att Han alltid har ögonkontakt med dem som vakar över dem och beskyddar dem. Allt som sker barnen kommer genast till Guds kännedom och det är ett starkt uttryck för deras betydelse. Av detta förstår vi att det är inte speciellt smart att göra barn illa.

Så, änglarna följer oss alla varje dag och de har olika utseende. De har inte alltid långa, vita, skinande kläder utan ibland kan de också vara grå och människoliknande. Så försök behandla alla människor som om de vore änglar, det står i Hebreerbrevet i Nya Testamentet att "Somliga har haft änglar till gäster utan att veta om det".

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0