"Trick or treat" eller "Helig, helig, helig..."

November närmar sig med stormsteg och det blir mörkare och kallare ute. Sedan ett antal år tillbaka har man sett utklädda barn som går och tigger godis - Bus eller godis - i husen runt omkring. Första gången jag var på en Halloweenfest var när jag bodde i USA i slutet av 1980-talet och jag blev bestört när detta firande kom till Sverige för här förväxlade man det hela tiden med Allhelgonahelgen.
Båda helgerna har vissa beröringspunkter, men de är inte samma sak.
Allhelgonahelgen frias den på lördag och söndag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Alla helgons dag som har traditioner sedan 800 - talet, firades först till minne av den kristna kyrkans helgon och återinfördes 1954. På söndagen, Alla själars dag, är en dag som började firas på 1100-talet till minne av de döda. Man skulle minnas sina nära och kära som gått bort och väntar på uppståndelsen, varför man också tänder så många ljus på kyrkogårdarna.
Denna helg borde ju stå för ljus, kärlek och värme, att minnas sina kära bortgågna, medan den tyvärr blivit något av en spökhelg med det kommersiella Halloween-firandet, som alltmer tagit över och som står för döden, det onda och våld. Ordet Helloween kommer från engelskans all hallows eve, alla helgons afton, och firas den 31 oktober, kvällen före allhelgonadagen. I år sammanfaller allhelgonadagen med alla helgons dag och alla sjäars dag kommer efter, vilket gör det hela om än mer krångligt. Halloween härstammar från en keltisk rit som markerade att sommaren var slut, en naturens brytningspunkt då de onda krafterna var extra aktiva och precis som vid våra vårseder, tände man eldar för att skrämma bort spöken och häxor. När sedan kom till USA på 1840-talet förändrades den så småningom och blev såsom den är idag, och har sedan spridit sig till många länder, bl.a. Sverige.
Men kanske ska vi återinföra firandet av vår vackra, traditionella helg, Allhelgonahelgen, kanske främst för att minnas våra kära som gått före.En helg för eftertanke, att samlas med släkt och vänner, att glädjas åt de goda minnena, få sörja och lyfta fram hoppet om det eviga livet. Ställa ut vackra vinterdekorationer och tända minnesljus på gravarna. Ha en stund med barnen och berätta om dem som vi saknar och tända ljus för dem.

Kanske låter jag jättetråkig, men jag jag tror att man kan ha kul och festa om ordentligt ändå, utan häxor, spöken, skelett, ondska och bråd död. Mer av ljus än mörker, mer av liv än död.
Ja, jag har inget emot egenrligen om barnen går runt och tigger godis, bara de gör det rätt dag :-)

På Söndag har vi på Frälsningsarmén gudstjänst kl.11 med temat: "Såsom i himlen". Vill Du också ha mer liv än död så kom gärna och delta i gudstjänsten. Välkommen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0