Oväntade vägröjare

Temat för tredje advent är i kyrkorna "Bana väg för Herren". Oftast predikas det då om Johannes Döparen och hur han banade väg för Jesus då han förkunnade omvändelse och döpte folk.
Jag talade inte om Johannes igår, utan om andra vägröjare, andra som banade väg för Jesus bara genom att följa Guds vilja för deras liv. När man läser Jesu släkttavla i Matteusevangeliet 1:1-13 så kan det vid första anblicken verka som att det bara är en tråkig uppräkning av namn, men om man läser noga kan man upptäcka några intressanta personer som inte finns med i annars samma släkttavla som återfinns i Luk.3 
* Abraham var far till Isak, Isak till Jakob till Juda och hans bröder vilket är lite skumt. Juda hade ju en känd bror – Josef, varför valde inte Gud Josef till en av Jesu anfäder, han som var godheten själv, nej, Gud valde Juda, han som sålde Josef och ljög för sin far, intressant.
* Juda till Peres och Serach, vilkas mor var Tamar - stopp igen, för det första brukade man inte ha med kvinnor i släkttavlor och man kan läsa om Tamar och Juda i 1Mos.38, en intressant berättelse där Tamar, som egentligen var Juda's svärdotter, klädde ut sig till prostituerad och lurade Juda - läs hela historien. Nåja, detta visar att Jesus kom från en släkt av syndare och det lyfte Matteus fram istället för att gömma.
* Lite längre fram finns Salma som var far till Boas vars mor var RahavVa?! Skökan Rahav, en prostituerad? i släkttavlan? Rahav hade en etikett, alla visste vem hon var. Alla judar som kunde sin historia visste vem Rahav var. I Jos.2ff kan vi läsa om henne - gör det.
* Nåja, sonen Boas blev senare i livet introducerad till Rut (en bra kvinna, en hel bok i Bibeln), pust.
* Lite längre fram - Jishaj far till David, konungen. David var far till Salomo, vars mor var Urias hustru….? Ok, ännu en fadäs med i släkttavlan, 2 Sam.11-12 – Batseba, Urias hustru, David ville ha den snygga tjejen och då tar han den snygga tjejen, gör henne med barn och skickar maken Uria till frontlinjen för att dö och tog Batseba till fru. De straffades i och för sig, men Matteus tog med dem och deras klavertramp i släkttavlan.
* Jfr. släkttavlan med den i Luk3:23ff – samma släkt men utan de besudlade namnen.

* Dessa människor som fanns i släkten varifrån enligt profeterna Messias skulle komma, var, precis som vi, syndare, vanliga människor med etiketter, som gjorde dåliga val i livet, som tänkte ont och själviskt. De blev ändå vägröjare för Jesus och det bara genom Guds försyn och plan och det är goda nyheter för oss, för vi får också bana väg för Jesus, trots våra fadäser och klavertramp.
Jesus kom för att frälsa folket från deras synder. Kom från en släkt av syndare för att vara syndares vän, vår vän och kunna identifiera sig med oss och samtidigt rädda oss för evigheten. Det är det Matt. vill säga genom att ta med alla dessa i släkttavlan. Han visste och hade själv upplevt att Jesus kom för hans skull – en syndare av stora mått och därför kunde han väl bara inte låta bli att peta in dessa oväntade personer i släkttavlan.
Tack och lov att Jesus kom för vår skull och att Han kommer tillbaka för vår skull.Och precis som de i släkttavlan banade väg för Jesus får vi fortsätta bana väg för Honom genom att visa på Hans kärlek, förståelse och förlåtelse.

Lyssna gärna på predikan i sin helhet här och ge feedback om ni vill.

Blessings!

"Han ska frälsa sitt folk från deras synder"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0