Wake up and smell the coffee

Idag, den 1/1-09, hade jag förmånen att predika på den gemensamma Förnyelsegudstjänsten i Wesleykyrkan. Att såhär på årets första dag försöka sätta standarden för Guds Församling på Limhamn för 2009, det var en utmaning. Har ni läst en del av inläggen här på min blogg, så vet ni hur jag ser på mitt liv som kristen och hur jag tycker att alla vi som kallar oss kristna ska ta livet på allvar och leva så genomskinligt så att Jesus får lysa igenom, och det fömedlade jag idag under rubriken: Wake up and smell the coffee

Om lite drygt en månad ska vi byta bostad. Vi kommer att få ca 50 kvm mindre så nu röjer vi, rensar, säljer, ger bort, slänger. Det är så skönt. Att få göra sig av dels med gammalt skräp som gamla skolpapper och pärmar och dels med saker som bara finns där till ingen nytta och samlar damm. Skönt att bli befriad av detta.

Det har fått mig att tänka att så är det också i mitt  och säkert i mångas liv - vi behöver rensa och röja.

De av oss som kallar oss kristna, vi har mött Jesus till frälsning och lever livet mer eller mindre med Honom. Idag vill jag uppmuntra oss alla att leva mer med Honom. Att sätta Jesus i centrum av allt, av hela livet. Att röja och rensa i ditt liv så du blir så genomskinlig att Han får synas, Han får skina och lysa igenom dig. Att allting som du har omkring dig, alla aktiviteter, allt som är roligt, allt som är tråkigt, alla "måsten", får sättas i proportion till Jesus och därefter ställas i prioriteringsordning. Jag har en så bra bild med en uppslagen almanacka och över den står namnet JESUS med stora bokstäver. Jesus först, sedan allt annat. Naturligtvis ska du sköta ditt jobb och dina åtaganden, vi ska ju vara goda förvaltare, men det finns säkert mycket annat som tar upp den tid då du skulle kunna vara tillsammans med och tjäna Jesus och andra människor.

Idag bombarderas vi människor med reklam och information till den milda grad att vi inte orkar ta in mer, då hjälper det inte att säga till någon annan att jag är kristen och jag går i kyrkan varje söndag förmiddag - det måste synas och märkas på hela livet. Att leva ett Jesuscentrerat liv är att låta hela livet präglas av Honom, allt vi gör, allt vi säger, allt vi är. Att leva äkta, som Paulus säger, vi ska vara i världen men inte av den. Leva äkta från andaktslivet till plånboken. Det ska märkas.


I en tidning läser jag att i finanskrisens skugga söker människor efter nya förebilder, varför inte en nygammal sådan - Jesus, men inte i kyrkans version utan i Ola Salos tolkning av Jesus i Jesus Christ Superstar. Söndagsskole-Jesus är inte aktuell för Han framstår som en mespropp besläktad med kossorna på ängen - vad är det!!!

Är det den bilden kyrkorna, vi, har gett folk? Inte undra på att man hellre provar kristaller eller healing då. Och kanske kan man bättre identifiera sig med Ola Salos tolkning av Jesus än kyrkans tolkning därför att kyrkans folk varit så dåliga på att leva så genomskinligt att Jesus har kunnat synas igenom.

Men Jesus är ingen mespropp - Jesus är Herrarnas Herre, Kungars Kung. Han är Rolig, kärleksfull och god. Han har hela universums andliga auktoritet i sin person. Han är den ende som kan ge mening i ett till synes meningslöst liv. Men hur visar vi det?

När Jesus red in i Jerusalem på åsnan och lärjungarna och folket ropade Hosianna och dansade och sjöng, sa fariséerna och de skriftlärda till Honom att säga åt dem att vara tysta. Då sa Han att om de tystnar så kommer stenarna att ropa. Idag hör jag många ropande stenar, media, tidningar, TV och radio är några och de ropar högt och vi går miste. Är det så att Gud tycker att vi har tystnat så stenarna måste ropa istället? Jag tror att vi behöver vakna upp, wake up and smell the coffee, för här går vi miste om att få leda människor till frälsning och in i en församlingsgemenskap, medan pressen banar vägen till Jesus men inte kan föra dem ända fram och vidare.


Människor söker idag. På julafton var jag och barnen på "Samling vid krubban" i Limhamns kyrka. Den gudstjänsten är alltid fullsatt - hudratals människor i alla åldrar och gudstjänsten är inriktad till barnen. Det är en viss känsla att sitta där och höra budskapet om Jesus och sjunga det lilla ljus jag har tillsammans med hundratals andra, som man vet egentligen inte är bekännande kristna, men som den förmiddagen bekänner Jesus. Det finns ett behov av andlighet och hopp, kanske speciellt till jul men även resten av året. Varje knä ska böjas och alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herre. Det var som en bild av det.

Människor far illa idag. På Limhamn finns endast några öppet missbrukande och hemlösa och kanske inte ens hemlösa, men trasiga. Men Limhamn har också HHH - Höga Häckarnas Helvete. Många är hemlösa och trasiga inombords trots materiell standard - vem ska visa dem vägen hem?
Till dem som är trasiga till kroppen kan vi och ska vi hjälpa både rent praktiskt, själsligt och andligt. Men de som lever i misär bakom de höga häckarna då, ja, bara vi som känner Jesus kan ge dem Jesus och det kan bara ske om det syns och märks på oss. Bara Jesus kan ge upprättelse, befrielse och frälsning.

Jag upptäckte en sak nu i jul:  Vet ni vilken av kyrkorna på Limhamn som hade öppet för julaftonsfirande för alla som annars är ensamma på julafton? Ingen! Det ska vi ändra på till nästa år.


Rom.10:13-14
"Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli räddad. Men hur ska de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Hur ska de kunna höra utan att någon förkunnar?"
Och vem ska förkunna? Ja, gissa! Det är vi!! Och det här har inget med ålder att göra, kom ihåg det.
De flesta slag utkämpas och de flesta segrar vinns i bönekampen och be kan du göra oavsett hur gammal eller ung du är. Är du kristen så är du aktiv, oavsett vilken uppgift du har. Så, låt oss ta vårt kristna liv på allvar.


Låt detta år, 2009, bli det år då väckelsen börjar på Limhamn därför att församlingarnas medlemmar tar sitt kristna liv på allvar och Jesus börjar synas och märkas. Amen.


Kommentarer
Postat av: Charisma

Det här var sannerligen bra skrivet!

2009-01-03 @ 13:08:48
URL: http://motcharisma.blogspot.com
Postat av: Monica

Tack så mycket för uppmuntran! God Bless!

2009-01-03 @ 15:08:55
URL: http://captainsblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0