Epifania

Trettondagen, 6 januari, Kaspar, Melkior och Baltasar har namnsdag för det hette enligt traditionen de vise männen, vilka är i fokus för dagens Bibeltexter. Trettondagen heter i många andra länder Epifania = Uppenbarelse. De vise männen fick en uppenbarelse att följa strjärnan som ledde dem till Jesus. Vi hade en Gudstjänst för alla sinnen idag på Frälsis då vi fick känns på guld och ge vårt eget = pengar; lukta på rökelse och tillbe Gud; känna och lukta på myrra och skriva tacksägelsebön Jesu frälsningsgåva till oss o.s.v. allt medan ett bildspel med musik till spelade och visades som inspiration. Predikan i sin helhet kan du lyssna på här.
Österländska stjärntydare, står det i Matt.2 att de vise männen var. De följde den lysande stjärnan och den ledde dem till huset där Jesus fanns.
Enligt traditionen hette de som sagt Kaspar, Melkior och Baltasar. Ofta avbildas de också som män i tre olika åldrar, ungdom, medelålder och ålderdom – alltså, det betyder inget i vilken ålder man är för att tillbe Jesus. De representerar också de då kända världsdelarna, Europa, Asien och Afrika. Det vill ytterst symbolisera att Kristi födelse har betydelse för alla människor i hela världen.
Dessa högt uppsatta, visa män, föll ner på knä och hyllade detta lilla barn. De förstod att Han var Messias. De hade blivit drabbade av himlen, där i Jesu närhet, och de gav gåvor, kungliga, dyrbara gåvor.
Guld – en gåva värd en kung; Rökelse - en synlig bön som stiger upp till Jesus; Myrra - användes i balsameringsoljan som man använde när man lindade en död kropp. Myrran har också här setts som en profetisk gåva inför Jesu offerdöd på korset.
I Trettondagstid påminns vi om Guds härlighet. Den känns kanske svår att ta till sig en grå och kall januarimorgon, men jag tror att vi då behöver påminnas om den mer än någonsin. Livet är mer än våra jordiska dagar. För mig personligen behöver jag verkligen påminnas om Guds härlighet just nu då jag är nere i en svacka som tär på mig. Epifania - Uppenbarelse - Om Guds härlighet.
Trettondagen handlar också om nyttan av att ha tecken att följa, om glädjen att få visa sin tacksamhet och i att själv ge gåvor, om att förundras över livet.
Jesus gav sitt liv för Dig och för dina medmänniskor. Alla vet inte om det än, men Du kan hjälpa dem att få reda på det genom ditt sätt att leva och vara.

Nu börjar vardagen igen. Jag har precis tagit ner alla juldekorationer och snart är vardagen ett faktum.
Vårterminen börjar och jag hoppas att den blir vad den heter i många avseenden - vår ute, vår inne, vår i kropp, hjärta och sinne.

Blessings!

Hoppas det blir såhär!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0